Zavřít reklamu

WWDC klepe na dveře. Za týden touto dobou totiž již budeme vědět, jaké novinky v operačních systémech si pro nás Apple připravil. Nejočekávanějším systémem bude bezesporu nový iOS 12 a počítačový macOS 10.4, jehož jméno jsme se pokusili odhalit dnes odpoledne. I systém pro jablečné hodinky však stojí rozhodně za pozornost. Pojďme si tedy společně zrekapitulovat, co od něj vlastně očekáváme.

Hned na úvod se sluší říci, že watchOS 4 se Applu na rozdíl od iOS 11 či macOS 10.13 High Sierra povedl a uživatelé z něj nebyli po jeho vypuštění ani zdaleka tak nešťastní jako ze zmíněné dvojky. Jablečné kukačky totiž běží na tomto systému opravdu spolehlivě a troufnu si říci, že i svižně (což však samozřejmě závisí na modelu). Drobné chybky pod kapotou však samozřejmě systém sužují, takže se dá očekávat, že se Apple u nového watchOS 5 zaměří na jejich opravy a celkové zvýšení výkonu.

Dočkat bychom se pak teoreticky mohli i ukončení podpory zastaralých aplikací. Na ty totiž začal upozorňovat watchOS 4.3.1, které hlásí, že aplikace postavené na zastaralém watchOS 1.0 SDK přestanou brzy fungovat. Důvod k obavám ale není. Valná většina aplikací, které na svých kukačkách využíváte, je totiž postavena na novějším SDK a je ze strany vývojářů podporována. Pokud byste pak v hodinkách měli přeci jen nějakou starší aplikaci, vývojáři ji s největší pravděpodobností upgradují do nové verze. V opačném případě by totiž zanikla. To by ale na škodu stejně nebylo. Aplikace stavěné na watchOS 1 SDK jsou totiž výrazně pomalejší, což jejich využívání značně znepříjemňuje. 

Daleko více ciferníků

Pokud si brousíte zuby na nové ciferníky, máme pro vás dobrou zprávu. Dá se totiž očekávat, že jich Apple opět pár přidá a jako bonus představí novinku, která umožní přidávat ciferníky i vývojářům třetích stran. To by v praxi znamenalo daleko širší výběr ciferníků, což by přineslo mnohem lepší možnosti přizpůsobení hodinek. Příchod podpory ciferníků třetích stran vyčetl z kódů watchOS vývojář Giulherme Rambo, jehož zprávy se v minulosti ukázaly jako velmi přesné.

Další zprávy přímo od Applu o chystaném systému bohužel v tuto chvíli nemáme, takže je velmi těžké říci, co pro nás chystá. My v redakci jsme však přesvědčeni, že by se mohlo vylepšení dočkat i sledování aktivity, které by mohlo nově umožňovat daleko více možností pro sledování jednotlivé aktivity. Právě na sledování aktivity si totiž Apple zakládá a vylepšení v tomto směru by tak bylo více než logickým tahem. 

Nedá mi to a zmíním i jeden velmi zajímavý požadavek ze strany amerických uživatelů Apple Watch, kteří jej vyslovili v rámci ankety na portálu Macrumors. Někteří z nich by totiž ocenili například i to, kdyby Apple přidal do aktivity i možnost odpočinku. Některým z nich se totiž zdá, že po nich chtějí hodinky pohyb příliš často a na odpočinek naopak absolutně nemyslí. Krom neustálého bičování k lepším výkonům by tak prý nebyla od věci ani občasná možnost odpočinku, kdy by vás hodinky například haptikou neupozornily na to, abyste vstali a po jejich odemčení byste na displeji viděli něco typu “Dnes jsi již makal dost, dej si hodinu oddych.” 

A co si myslíte vy? Přidá Apple do watchOS 5 něco mnohem většího, nebo se budeme muset spokojit s věcmi, které jsme uvedli v předchozích řádcích? Určitě se o svůj názor podělte do komentářů. 

watchOS 5

Dnes nejčtenější

.