Zavřít reklamu

O zneužívání osobních údajů uživatelů určitých služeb se v poslední době mluví především v souvislosti s kauzou Facebooku a Cambridge Analytica. Druhá zmiňovaná společnost totiž z Facebooku vytěžila data z desítek milionů uživatelských účtů a následně je využila například i k ovlivňování amerických prezidentských voleb. Podobné nešvary však trápí i další společnosti a Google není výjimkou. 

Ve Velké Británii žaluje Google skupina čítající 4,4 milionu Britů využívajících iPhony, kteří jsou přesvědčeni o tom, že společnost našla mezeru v nastavení zabezpečení u Safari na jablečných telefonech. Přes to je následně od 1. června 2011 do 1. února 2012  špehovala a shromážděné údaje o jejich zvycích při procházení webů následně prodávala své dceřiné společnosti DoubleClick. Ta se zabývá především reklamou, takže díky datům, které pro ni Google obstaral, mohla své kampaně cílit daleko přesněji a zvýšit tak prodeje produktů. To by se ale samozřejmě dít v žádném případě nemělo.

Google dává ruce pryč

Asi se nebudete divit, že od podobného nařčení dává Google ruce pryč. Ve svém prohlášení sice víceméně připustil, že k něčemu podobnému dojít skutečně mohlo, jedná se však podle něj o případ, který se odehrál již před více než šesti lety a v té době byl i vyřešen. Nemá jej tedy logicky cenu otevírat znovu, což se bude snažit dokázat materiály, které soudu předložil.

Je jasné, že se chce Google soudu vyhnout za každou cenu. Prohra by ho sice stála jen 4,3 miliardy dolarů (každý poškozený by měl dostat 750 liber), vytvořil by se však precedens, o který by se mohly teoreticky v budoucnu podobné žaloby opřít, což by Google samozřejmě znevýhodnilo. 

Dnes nejčtenější

.