Zavřít reklamu

V posledních několika měsících se v technologickém světě mluvilo o skandálu společnosti Cambridge Analytica, která nashromáždila data od desítek milionů uživatelů sociální sítě Facebook a využila je v rámci volebních kampaní v několika zemích. Podle agentury Reuters sociální síť zahájila různá opatření, přičemž jedním z nich je, že prozkoumává aplikace, které měly přístup k velkému množství uživatelských dat. Na 200 z nich podle dostupných informací dokonce zablokoval.

Ovšem Facebook tvrdí, že to nutně neznamená, že aplikace dělají něco špatného. „Aplikace byly pozastaveny až do důkladného prošetření, zda nezneužívaly nějaké údaje,“ uvedl Ime Archibong z Facebooku. Mark Zuckerberg navíc dodal, že sociální síť bude vyšetřovat všechny aplikace, jež měly přístup k většímu množství informací.

Archibong řekl, že vyšetřování bude pravděpodobně nějakou dobu trvat. „Zabere to spoustu práce, abychom našli všechny aplikace, které mohly zneužívat osobní údaje uživatelů Facebooku, a to bude nějakou dobu trvat. Máme velké týmy interních a externích odborníků, kteří tvrdě pracují na tom, aby tyto aplikace co nejdříve prošetřily.“

Cambridge Analytica po skandálu vyhlásila bankrot, nicméně spekuluje se o tom, že začne či začala fungovat pod jiným jménem. Facebook už pak veškeré obavy o svém konci zdá se zažehnal. Vyhráno ale samozřejmě ještě zcela nemá. Odliv jeho uživatelů byl totiž obrovský a bude trvat ještě poměrně dlouho, než se z této rány oklepe a světu znovu ukáže, že si zaslouží důvěru.

facebook-fb-3

Dnes nejčtenější

.