Zavřít reklamu

Zařízení pro detekci návykových látek v těle bývají nedílnou součástí vybavení policistů i zdravotníků. Kvalitní a spolehlivé testování ale může být také nákladné a zdlouhavé. To by měl změnit příchod nově vyvinutého čipu, schopného detekovat kokain.

Výzkumní pracovníci z University of Buffalo vyvinuli zcela nový, finančně nenákladný čip, který dokáže detekovat přítomnost kokainu. Čip se vyznačuje schopností rozpoznat přítomnost kokainu ve vzorcích krve, moči nebo slin, ale také v dechu, a to během několika málo minut. Čip byl úspěšně otestován v laboratoři a dalším krokem by podle odborníků měla být jeho instalace do jednoduchého, přenosného testovacího zařízení, díky kterému by bylo možné přímo na místě provádět testy na přítomnost návykových látek v těle.

Detekce návykových látek za pomoci čipů není žádnou novinkou a v současné době je běžně využíváno, jedná se ale o poměrně nákladnou metodu. Většinou jsou drogy detekovány za pomoci Ramanovy spektroskopie, která k detekci využívá laserové paprsky. Náklady na nově vyvinutý čip ale činí v přepočtu pouhé dvě koruny. Čip je tvořen vrstvami nanočástic stříbra a zlata, zachycujících světlo. Pokud na povrchu čipu ulpí biologické nebo chemické částice, dojde k reakci světla s jejich molekulami a k následnému odhalení informace o přítomných sloučeninách.

Nově vyvinutá technologie vyžaduje jen minimální náklady, je vhodná pro průmyslovou výrobu a má dlouhou životnost – čipy svou funkci skvěle plní i po roce.  Její použití by mohlo výrazně urychlit proces testování a příslušným orgánům přináší výhody v podobě možnosti testování více druhů návykových látek přímo na místě – podle odborníků by totiž nově vyvinuté čipy mohly být schopné detekovat nejenom kokain.

Cocain SIgn fb

 

Dnes nejčtenější

.