Zavřít reklamu

Mezinárodní asociace návrhářů osvětlení v Chicagu (IALD) každoročně předává ceny nejzajímavějším budovám, přičemž v letošním roce jedno ocenění získal také Apple společně s architektonickou společností Foster + Partners, která na jablečném obchodě spolupracovala. Asociace udělila ocenění celkem šestnácti společnostem z jedenácti zemí světa.

Cenu zaslouženě získal Apple Store na Michigan Avenue v Chicagu v oblasti architektonického designu a osvětlení, přičemž pod designem prodejny se podepsala právě společnost Foster + Partners. Její architekti tak mají „na svědomí“ například i parádní střechu připomínající zavřený MacBook Air, který se však v zimě potýkal s problémy, jelikož z něj padal nekontrolovatelně sníh a led.

Společnost Foster + Partners je architektonická firma, která má na svědomí i návrh Apple Parku a několika dalších významných Apple Storů. S kalifornským gigantem spolupracuje i na vývoji koncepce osvětlení a výsledek spolupráce je vidět na některých Apple Storech s extrémně průhlednou fasádou, která je zkombinovaná se skleněnými stěnami.

Hodnocení záviselo nejen na designu osvětlení, ale také na spokojenosti a zdraví zaměstnanců a zákazníků. Osvětlení by mělo mít v průběhu dne různou teplotu, což si Apple uvědomuje, a proto se v Apple Storu v Michigan Avenue teplota barev osvětlení mění. Čím více se blíží večer, tím jsou barvy osvětlení teplejší. Apple zavedl podobnou iniciativu i u svých zařízeních. Konkrétně máme na mysli funkce Night ShiftTrue Tone, které automaticky upravují teplotu barev tak, aby nebyly oči unavené při pohledu do přístroje. Podobné osvětlení najdete také v Apple Parku, a to konkrétně ve výtazích a podzemních garážích.

apple store michigan fb

Dnes nejčtenější

.