Zavřít reklamu

Pamatuji si, když jsem v prosinci minulého roku psal článek o tom, že Apple v březnu 2018 představí novou generaci svého iPadu, kterou bude cílit převážně na studenty a nenáročné uživatele, jelikož se bude prodávat za velmi příznivou cenu. Už tehdy jsem si říkal, že by podobný produkt nabídce Applu celkem slušel a jeho příchod by nejednoho zájemce o tablet s nakousnutým jablíčkem na zádech potěšil. Uplynulo zhruba pět měsíců a já tu teď s tímto tabletem sedím a pomalu si připouštím, že prosincová předpověď z Číny, kterou tehdy možná nebralo moc lidí příliš vážně, se skutečně naplnila a já mám tu čest se s novým kouskem z jablečného portfolia jako první z naší redakce seznámit a přednést vám v následujících řádcích své dojmy. Pojďme se tedy na nový iPad (2018) společně podívat.

Obsah balení

Balení nového iPadu vás nejspíš nepřekvapí. Apple u něj totiž neexperimentoval a zabalil jej do klasické bílé krabice, na jejímž horním víku nový iPad. Na bocích krabice pak nalezneme klasické názvy iPad a logo Applu, které je zbarveno do odstínu iPadu, který jste si zakoupili. Na spodní straně krabice, respektive na jejich zádech, je pak podrobný popis toho, co jste si vlastně koupili. Naleznete tam tedy informace o iPadu jako takovém, obsah balení či adresu Applu.

Co se týče samotného obsahu krabice, hned po vysunutí jejího horního dílu na vás vykoukne váš nový krasavec zabalený v klasických foliích. Apple vám k němu samozřejmě přibalí i adaptér do elektrické sítě a klasický Lightning konektor, kterým lze samozřejmě dobít i ostatní zařízení s tímto konektorem. Milovníci manuálů tu pak toto čtivo spolu s obligátními samolepkami též naleznou. Jak tedy sami můžete vidět, balení je vskutku zcela standardní a nevybočuje ničím z řady. Ostatně, proč by taky mělo.

Technické specifikace

Ještě, než se pustíme do samotného rozboru iPadu, měli bychom si představit některé jeho technické specifikace. Jak už bývá u Applu zvykem tělo jeho nového iPadu je vyrobeno z odolné hliníkové slitiny, která působí v ruce opravdu hodnotným dojmem. Výška iPadu je 240 m, šířka 169,5 mm,tloušťka 7,5 mm a váha 469 gramů (u modelu Cellular připočtěte ještě dalších 9 gramů). Právě váha vás možná při prvotním uchopení iPadu do ruk překvapí. Alespoň mě totiž přišla zprvu poměrně vysoká, nicméně není to nic, na co by se nedalo zvyknout. 

Co se týče samotného designu iPadu, ten vychází z iPadu Air 1. generace či loňského iPadu – je totiž shodný. To však dle mého není rozhodně na škodu, jelikož je tento design stále velmi hezký a k jablečným tabletům zkrátka a dobře patří. Jasně, také bych ocenil užší rámečky nad a pod displejem, radši je však kvůli úspoře několika tisíc, které by si Apple určitě při takovémto upgradu naúčtoval, oželím. Hliníkové hrany, které nejsou nikde ostré, ve spojení s předním sklem, totiž vypadají zkrátka a dobře parádně a i když je tento design na světě již od roku 2014, působí stále elegantně.

Někoho možná překvapí, že na krásném hliníkovém těle nalezne pouze dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti a tlačítko pro vypínání/zapínání iPadu. Apple však od implementace přepínače pro tichý režim upustil již u minulého iPadu a pro jeho návrat nebyl důvod ani zde. Úplné ztlumení zvuku je totiž možné provést velmi jednoduše přes ovládací centrum, které vytáhnete ze spodní lišty. Postranními tlačítky pak můžete tablet samozřejmě též zeslabit na minimum.

ipad detail

Apple vsadil u nového iPadu opět na ověřený 9,7” IPS Retina displej s rozlišením 2048 x 1536, díky čemuž je veškerý obraz opravdu velmi kvalitní. Co však může některé uživatele trochu zamrzet je to, že u tohoto iPadu Apple nezvolil plně laminovaný displej, čili displej se sjednocenými všemi vrstvami do jedné, díky čemuž mohl být tablet o nějakou tu desetinku milimetru užší. Mezi krycím sklem a displejem je při pozorném pohledu či naklonění do správného úhlu vidět právě drobná mezera, které nevypadá designově úplně hezky. Na druhou stranu však při rozbití takto řešeného displeje výrazně ušetříte. Pokud totiž zničíte jen horní vrstvu, v servisu vám bez problému vymění jen ji. Pokud však rozbijete laminovaný displej, máte bohužel smůlu a z peněženky vytasíte o poznání vyšší částku, jelikož je třeba jeho kompletní výměna. V zařízení, které se prodává za necelých 9 tisíc a je určeno do škol, ve kterých k poškození dojít bez problému může, tak dává použití nelaminovaného displeje alespoň dle mého názoru mnohem větší smysl. Ušetříte totiž nejen při nákupu, ale také na opravách. 

Co se pak týče pozorovacích úhlů displeje, ty jsou jako již tradičně naprosto skvělé. Obraz displeje je skvěle čitelný jak na přímém slunci, tak i v jiných světelných podmínkách. To samé pak lze říci i o barvách, které iPad zobrazuje opravdu velmi hezky. Celkově na mě působil displej iPadu velmi živě a byla radost s ním pracovat. Drobnou kaňkou však může být absence TrueTone, díky které se zobrazované barvy přizpůsobují podle okolí a působí přirozeněji. 

Nový iPad však dostal do vínku vlastnost, na kterou mnoho jablečných uživatelů čekalo jako na smilování. Pochlubit se totiž může i podporou Apple Pencil, díky které na něm lze vykouzlit opravdu zajímavé věci. Ať už jste kreativci a potřebujete si čas od času načrtnout určitou věc či jen rádi dopisujete poznámky do prezentací, Apple Pencil vás ve spojení s tímto iPadem skutečně nadchne. Spárování tužky s iPadem je navíc neuvěřitelně jednoduché a jediné, co je třeba udělat, je strčit ji při prvním použití jejím Lightning koncem do tabletu. Pokud by vás pak Apple Pencil zajímal ještě detailněji, mrkněte na naši starší recenzi, kdy se této bílé tužce věnujeme detailněji.

Srdcem nového iPadu je procesor A10 Fusion s integrovaným koprocesorem M10, který Apple poprvé použil u iPhonů 7 a 7 Plus. Procesoru pak sekundují 2 GB RAM paměti, které zajišťují plynulý a bezproblémový chod. Výkon je tak zhruba srovnatelný právě se “sedmičkovými” iPhony, což potvrdily i benchmarky provedené pár dní po představení. Nutno však podotknout, že je tento výkon skutečně dostačující a za dobu testování, které bylo opravdu intenzivní, jsem se nesetkal s tím, že by se iPad nějakým způsobem zadýchal. Ostatně, ani u “sedmičkových” iPhonů si na nedostatek výkonu stěžovat ještě pěkných pár měsíců či let nebudete.

Ačkoliv si nejspíš většina z vás iPad nekoupí kvůli focení, určitě by byla škoda se o jeho fotoaparátu nezmínit a nepřiložit sem pár fotografií z něj. Nový jablečný tablet vám nabídne stejně jako jeho loňský bratříček 8 MPx fotoaparát na zadní straně, který bohužel nedisponuje přisvětlovací diodou. Přední strana pak nabízí 1,2 MPx kamerku, která poslouží především na selfie či hovory skrze FaceTime. Přestože není ani jeden z fotoaparátů na iPadu zcela dokonalý, pro kvalitní fotografie rozhodně postačí. Jak už jsem ale psal výše, pro většinu z vás nový iPad primárním fotoaparátem stejně nebude. Možná i proto se u něj Apple nerozhodl k upgradu. 

Pár fotografií z iPadu:

iPad samozřejmě disponuje též Wi-Fi modemem, Bluetoothem a ve dražší variantě i Cellular modemem, díky kterému lze tablet využívat se speciální SIM kartou zajišťující příjem internetu kdekoliv. Za zmínku pak stojí i Touch ID 2. generace, díky kterému se vám do iPadu jen tak někdo nedostane. Citlivost Touch ID je pak opravdu skvělá a váš otisk rozpozná za zlomek vteřiny. Dost však bylo slov o hardwaru.

Testování softwaru

Kdybych se měl na nový iPad podívat optikou studenta, který jej bude využívat ke vzdělávání se a zábavě či uživatele, který nepotřebuje stroje s obřím úložištěm, nejspíš bych si jej hned zamiloval. Jak už tomu tak u produktů od Applu bývá, tablet šlape od prvního spuštění opravdu náramně a ať se snažíte jak chcete, jen stěží se setkáte se záškuby obrazu například při listování mezi jednotlivými stránkami s aplikacemi. I práce v aplikacích je však skutečně balzám pro duši. Parádní multitasking, který tablet zvládá skutečně na jedničku (ať už okno v okně či rozpůlení displeje a práci se dvěma aplikacemi zároveň) vám při práci otevře zcela nové možnosti a vaše produktivita raketově vzroste. Je totiž skutečně super, pracovat na jednom projektu v jednom okně a ve druhém korigovat vaše kolegy, kteří mají na práci jeho další části. 

Jelikož běží v iPadu systém iOS 11, aplikace, které jste zvyklí používat na svém iPhonu, si můžete z valné části užít i zde. Pro práci vám tu skvěle poslouží například kancelářský balík iWork, který obsahuje textový editor Pages, obdobu PowerPointu Keynote a obdobu Exelu Numbers. Právě tyto aplikace vám pak umožní při práci v nich široké spektrum využití jablečné tužky Apple Pencil, díky které lze do dokumentů dopisovat různé poznámky či aplikace skrze ní zkrátka a jednoduše ovládat. Za sebe můžu s klidným srdcem říci, že dopisování poznámek v Keynote je opravdu skvělé a pokud jste zvyklí si například do předpřipravených dokumentů od vyučujících dopisovat různé poznámky, rozhodně tuto možnost oceníte.

S Apple Pencil se však vyřádíte skvěle například i v Poznámkách, do kterých lze parádně “čmárat” a vytvářet v nich obrázky, za které by se nemusel stydět ani Rembrandt. Tužka totiž není v žádném případě jen neforemným kolkem čehosi, ale skutečně skvělým pomocníkem s citem pro detail, který pozná mnohdy to, co chcete udělat, ještě dříve, než to sami uděláte. Ne, teď vážně. Obrázek za vás sice sama nenamaluje, bude ale vaší prodlouženou rukou a jakýmsi klíčem pro úspěch. Bez ní byste totiž takové věci jen těžko zvládli. Velmi kladně hodnotím i to, že při používání Apple Pencil na iPadu nezaznamenáte při psaní žádnou prodlevu, takže máte skutečně skoro pocit, že píšete na klasický papír. Applu se též podařily skvěle vyladit veškeré dotyky dlaní displeje, kterých se při používání Apple Pencil nejspíš nevyvarujete. Tablet na ně však vůbec nereaguje a jediné, co vnímá, je jen a pouze hrot tužky.

Kdybych tedy měl celkově zhodnotit spojení nového iPadu s Apple Pencil, rozhodně bych dal palec nahoru. Možnosti, které vám Apple Pencil nabízí, jsou totiž skutečně široké a bavit vás s ní zaručeně bude i taková banalita jako pouhé listování mezi aplikacemi či procházení webů v Safari. Trošku mě však mrzí, že se při kontaktu Apple Pencil s displeje iPadu ozve poměrně hlasité klepnutí, což je zapříčiněno právě malou mezerou mezi jednotlivými vrstvami displeje. Nic hrozného tyto zvuky však nejsou, takže je rozhodně neberte jako něco, kvůli čemu nemá Apple Pencil cenu kupovat.

Další aplikaci, kterou jsem na iPadu otestoval, je Adobe Photoshop Express, ve které lze poměrně jednoduše upravit vaše fotografie. Ani zde však neměl iPad sebemenší problém a veškeré úkony spojené s úpravami fotografií zvládat mrknutím oka. To samé v bledě modrém pak lze říci i o aplikaci Photo Editor, u které jsem též při používání na iPadu nezaznamenal absolutně žádné nepříjemné záškuby či podobné věci. Nedostatek výkonu nepocítíte ani u ARKitových aplikací či různých her, které na iPadu běží opravdu skvěle. Otestoval jsem například fenomén posledních týdnů – Fortnite. A dojmy? Jedna velká paráda. Vynikající hratelnost, parádní ovládání a hlavně žádné pády snímků či podobné věci, které mohou herní zážitek nepěkně pokazit. 

fortnite

Baterie a úložiště

Výdrž baterie je jednou z věcí, která vás u iPadu určitě potěší. Apple na svém webu uvádí, že byste se měli při využívání tohoto stroje dostat zhruba na 10 hodin při prohlížení webu skrze Wi-Fi, sledování videí nebo poslech hudby. Z vlastní zkušenosti pak můžu tuto dobu potvrdit a dokonce se mi párkrát stalo, že jsem tento limit i překročil. Výdrž je totiž skutečně perfektní a budete se muset hodně snažit, aby se vám podařil tento tablet zcela vybít. Pokud by se vám to přeci jen podařilo, z 0 na 100% se dostanete s originální přibalenou nabíječkou zhruba za 4 hodiny. Pokud byste pak u sebe originální adaptér k iPadu neměli a tablet byste se pokusili nabít klasickou nabíječkou od iPhonu, doba se citelně prodlouží, jelikož má logicky daleko nižší výkon. Jako “nouzovka” však využít samozřejmě lze.

Zatímco baterie je něčím, co by mohlo mnoho zákazníků k nákupu přesvědčit, velikosti úložiště jsou přesným opakem. Apple se totiž rozhodl své iPady vyrábět ve 32 GB a 128 GB variantě. Zatímco je však pro mnohé z nás 32 GB celkem málo, 128 GB jen těžko využijeme. Dokážu si však představit i uživatele, kterým bude málo i 128 GB a raději by sáhli po 256 GB, ne-li 512 GB variantě, kterou nabízí iPad Pro. V tomto směru si tedy myslím, že mohl Apple zvolit spíše kombinaci 64 GB a 256 GB, nicméně i se 32 GB a 128 GB s trochou snahy a sebezapření lze vyžít.

Resumé 

Pokud hledáte levný iPad s parádními vlastnostmi, nepotřebujete 512 GB paměti, vyšší obnovovací frekvenci displeje, blesk u fotoaparátu či další výkon navíc, který oceníte maximálně při opravdu extrémně náročných operacích (které stejně valná většina z nás nikdy neprovede), je pro vás tento iPad parádní volbou. Za velmi příznivou cenu totiž dostanete stroj, o kterém se nebojím tvrdit, že skvěle poslouží valné většině jablečných uživatelů. Jeho cílová skupina je totiž vzhledem k tomu, že nemá problém takřka s ničím, opravdu široká, o což Applu také šlo. Kdybyste se mě tedy zeptali, zda bych vám tento stroj doporučil, odpověděl bych sebejistě, že ano. Při psaní recenze jsem se totiž k jeho nákupu též rozhodl. 

Závěrem bych rád poděkoval za zapůjčení iPadu společnosti iWant, jelikož jsem si chvilky s tímto přístrojem opravdu velmi užil a jeho recenzování mě velmi bavilo. Pokud byste se tedy i vy chtěli s novým iPadem (2018) seznámit, můžete jej zakoupit kliknutím sem nebo skrze odkaz pod tímto odstavcem.

iPad 2018 fb

Dnes nejčtenější

.