Zavřít reklamu

Apple Pencil ikonaKeď Apple poprvýkrát predstavil Apple Pencil, v konferenčnej hale sa ozval smiech a spočiatku to vyzeralo, že si Apple robí srandu. V skutočnosti však spoločnosť naozaj predstavila svoj vlastný doplnok, ktorý má za úlohu zjednodušiť prácu s grafikou na veľkom, 12.9-palcovom tablete, akým je iPad Pro. Osobne som bol skeptik a myslel si, že Apple Pencil je vlastne len ďalší stylus, no je pravda, že som ho vlastne doteraz nemal možnosť poriadne vyskúšať. To sa ale zmenilo v uplynulých dňoch, kedy som mal možnosť stráviť pár dní používaním Pencil-ky s tabletom, ku ktorému je určená.

Unboxing

Zaujímavá skúsenosť začala už v momente, kedy som Apple Pencil rozbaľoval. Aj keď si myslím, že Apple je v ohľade jednoduchej elegancie niečo ako Ikea vo svete elektroniky, povedať to pri Pencil by bolo trochu čudné, pretože Pencil má od ikeáckej ceruzky celkom ďaleko. Alebo nie? Zistíme neskôr. No faktom ostáva, že Apple si dal na balení Apple Pencil veľmi záležať a vzhľad balenia odpovedá cene. Vnútro balenia tentoraz vysúvate z jeho vrchnej časti a keď tak učiníte, budete mať pred sebou menšiu krabičku s príručkou. Tu sa nachádzajú aj dva doplnky, presnejšie náhradná tuha a adaptér, ktorý má za úlohu znížiť vaše obavy z nechceného zlomenia Apple Pencil pri jej nabíjaní. Stále však nerozumiem, prečo, keď Apple Pencil nabijete doplna za 15 sekúnd. Takou kuriozitou pri redukcii je však drobný nápis China umiestnený na papieri, v ktorom je zabalená.

Apple Pencil

Design

V balení sa potom nachádza už len samotná Apple Pencil. Tá má veľmi čistý design a čo ma osobne prekvapilo je, že je dlhšia a ťažšia, než som čakal. No vlastne som prekvapený, že Apple, ktorý je tak posadnutý tenkosťou a ľahkosťou, vlastne vyrobil niečo, čo ide proti tejto filozofii. Ale som rád. Narozdiel od iných stylusov a pier, ktoré sú v predaji, pôsobí Pencil od Applu ako ťažšie pero a vôbec nepôsobí lacno, čo sa o iných modeloch nedá povedať (pozn. Mám väčšie skúsenosti s Galaxy Note). Na dĺžku je navyše takmer rovnako veľká ako bežné ceruzky, ako môžete vidieť na fotke nižšie.

Apple Pencil inside pencil box

Tento pocit posilňuje aj skutočnosť, že Apple Pencil je na dotyk veľmi pevná a nemáte pocit, že by sa mala niekedy zlomiť. Na jej spodku sa nachádza magnetická krytka na Lightning konektor, ktorá jednak chráni konekto pred nechceným poškodením a jednak dotvára vzhľad Pencil. Nie je však dokonalá. Pravidelne sa mi totiž stávalo, že nezapadla do tela tak, ako by mala a musel som ju napraviť. Aj vtedy som mal ešte pocity neistoty, pretože ako tak človek kreslí s Pencil-kou, pravidelne cíti, akoby krytka nedržala na svojom mieste poriadne.

Čo ma osobne prekvapilo, je to, ako veľmi dobre reaguje magnetka v Pencil na magnet, ktorý sa nachádza na ľavom boku iPadu Pro. Po priložení sa sem totiž prichytí, takže máte istotu, že ju nestratíte. Ale netreba to brať doslovne. Magnet v Pencilke je oveľa slabší než ten, ktorý používajú Smart Covery a stačí len o trochu silnejší pohyb či nadvihnutie iPadu a Pencil sa od neho odpojí. Preto ide skôr o riešenie, ktoré oceníte ak potrebujete od iPadu na chvíľu odbehnúť a chcete mať istotu, že vám Pencilka za tú dobu nikam nespadne.

Apple Pencil and Koh-I-Noor

Používanie

Prejdime ale k používaniu samotnému. Ak sa mám priznať, tak spočiatku som mal nejaké tie problémy a aj moje prvé výtvory vyzerali doslova ako čarbanice. Neskôr som si dal teda úlohu, že nakreslím Audi R8, jedno z mojich najobľúbenejších áut. Ako aplikáciu, v ktorej budem Audinu kresliť, som použil klasickú aplikáciu Notes, ktorá už má niekoľko „skicárových“ funkcií, ku ktorým patrí napríklad možnosť výberu farby, zvýrazňovač, ceruzka a pero.

Ceruzka ma osobne veľmi prekvapila svojou realistickou grafikou. Neviem, ako to Apple dokázal, avšak kreslenie pomocou nej vyzerá, akoby ste si práve do svojho iPadu vložili oskenovaný obrázok. Od toho sa samozrejme odvíjala aj moja kresba Audiny R8, ktorú som začínal kresliť práve pomocou čiernej ceruzky (a postupne podľa potreby menil odtiene).

Audi R8 Apple Pencil Jaro Miko LsA 2

Pencilka sama o sebe je nabitá technológiami ako sú pohybové senzory a Force Touch a iPad reagoval na naklonenie a použitú silu veľmi precízne, dokonca by som povedal, že oveľa precíznejšie, než napríklad perá S Pen od Samsungu, s ktorými som taktiež skúšal kresliť. Výsledok nemožno porovnávať. Ak Pencilku veľmi nakloníte, nedostanete klasickú čiaru, ale skôr taký ten efekt pastelky, kedy sa na veľkú plochu dostane pomerne málo farby.

Naopak u zvýrazňovača tak zvýraznite 5 centimetrov hrubú/dlhú oblasť. Pri tieňovaní vám to môže ušetriť veľmi veľa času. Ak gumujete, tak v závislosti od naklonenia sa gumuje rôzne veľká oblasť. No a ako bonus, iPad do istej miery pozná odtiene farieb a keď na tmavú plochu začnete jemne kresliť svetlou farbou, dostanete z toho tmavší odtieň šedej. Ak ale pritlačíte, potom iPad pochopí, že vlastne chcete naozaj vidieť tú farbu, ktorú ste si zvolili a daná oblasť začne odpovedať požadovanej farbe.

Veľmi spokojný som bol aj pri práci s Office. Pretože mám s iPadom Pro veľmi dobré skúsenosti, značnú časť tejto recenzie som napísal priamo na ňom vo Worde, ktorý reagoval na podnety Pencilky veľmi dobre. Písať pomocou klávesnice na displeji a zároveň pri tom zvýrazňovať sa dá takmer bez zdržania. Jediné, čo musíte spraviť, je ťuknúť na text prstom. Mimochodom, keď už som u toho, tak iPad dokáže pri práci s Pencilkou veľmi dobre ignorovať položenú ruku na displeji, čo pri tak veľkých rozmeroch oceníte. Predsa len, udržiavať ruku dlhodobo nad displejom by nebolo veľmi pohodlné.

iPad Pro Word with Apple Pencil

Batéria

Bežnú ceruzku treba strúhať, Apple Pencil treba nabíjať. Ale ako často a ako dlho to bude trvať? Na to som sa už pozrel počas toho, ako som niekoľko dní používal Apple Pencil. Okrem toho, že som ju používal primárne na kreslenie, tak som s ňou vedel bez problémov ovládať aj celé prostredie systému iOS, avšak táto funkcia by mala s príchodom iOS 9.3 zmiznúť. Teda aspoň tomu naznačuje nová beta, ktorá znefunkčnila možnosť ovládať prostredie iOS a nie je známe, či to je chyba alebo Apple chce naozaj docieliť, aby Pencilka slúžila ako grafické pero a nie ako stylus s celoplošným využitím. A aj keď som používal Apple Pencil celkom intenzívne, jej výdrž batérie ma veľmi prekvapila.

Apple Pencil Drawing Audi R8

Ak jej používaním strávite asi 3,5 hodiny denne, tak ju budete musieť nabiť po troch dňoch. To znamená, že v mojom prípade vydržala na jedno nabitie 10,5 hodiny. Nabiť ju môžete následne pripojením do iPadu Pro, na čo sa niektorí užívatelia sťažujú, že takto môžete Pencilku poškodiť. Ja hovorím Nie. Stačí, ak máte Pencilku aj iPad Pro položený na stole a naozaj sa nič nestane. A aj keby ste museli iPad zdvihnúť (napríklad ak ste vo vlaku a pomaly sa blížite do cieľovej stanice), tak vám nič nebráni v tom, aby ste Pencil odpojili.

Nabitie samo o sebe však trvá dlhšie, než som čakal. Apple na svojom webe tvrdí, že 15 sekúnd nabíjania vám vystačí na 30 minút práce a tiež tvrdí, že plne nabitá Pencilka vydrží 12 hodín kreslenia. Z toho by sa dalo usúdiť, že Pencil nabijete na 100% za približne 6 minút. V mojom prípade však nabitie z 0 na 100% trvalo 20 minút, čo som si ja osobne vysvetlil jedine tak, že batéria funguje na podobnom princípe ako tá v iPhone, že do 80% sa nabíja rýchlo a zvyšných 20% sa nabíja pomalšie. Samotný stav batérie potom môžete sledovať v notifikačnom centre, čo sa mi veľmi páči.

Apple Pencil Battery Status

Resumé

Moju skúsenosť s Apple Pencil by som vedel pomenovať ako „Od skeptika k fanúšikovi“. Spočiatku som bol totiž voči Apple Pencil veľmi skeptický a nevidel som nič, v čom by sa odlišovala od konkurencie, no neskôr, keď som ju začal intenzívnejšie používal, sa mi zapáčila. V prvom rade ma zaujalo, že svojim tvarom je na tom veľmi podobne ako obyčajná ceruzka a je rovnako pevná alebo dokonca pevnejšia, takže tu vôbec nemáte obavy o to, že by ste ju mohli poškodiť. Navyše reaguje okamžite, čiary sú precízne a v závislosti od nástroja, ktorý si zvolíte, môže vyzerať veľmi realisticky. Osobne ma veľmi zaujalo napríklad kreslenie ceruzkou, ktoré vyzeralo doslova ako zo skenu. Výdrž batérie je na slušnej úrovni, no nabíjanie mohlo byť podľa mňa kratšie.

Čo ale som ale vôbec nepochopil je, prečo Apple obmedzil Pencil len na iPad Pro. Viem si ju predstaviť ako skvelý doplnok pre iPhone 6s Plus alebo pre iPad mini 4, ktorý by si v momente získal uplatnenie ako taký „notísek“, ale ani jedno z toho sa nekoná. Škoda, Apple Pencil by si tak získala oveľa väčšie publikum, než ktoré má k dispozícii teraz. Tak snáď s príchodom budúcich iOS zariadení sa to zmení. Ako doplnok k iPadu Pro ju však už teraz beriem všetkmi desiatimi.

Apple Pencil
Pencil_2FB

Dnes nejčtenější

.