Zavřít reklamu

Žijeme ve světě moderních technologii, které mají za cíl naše životy výrazně usnadnit. Některé tyto “zlepšováky” však mají bohužel i nežádoucí účinky, které se sice projeví až po nějaké době, za to však se se vší silou. Nedávná studie Exeterské univerzity totiž zjistila například to, že modré světlo, které vyzařují LED žárovky, televize či displeje smartphonů a tabletů může výrazně zvýšit výskyt některých druhů rakovin.

V minulosti se již několikrát podařilo potvrdit, že modré světlo není pro lidský organizmus ničím zcela dobrým a jeho konzumace ve večerních hodinách se může na zdravotním stavu člověka do určité míry podepsat. Modré světlo má totiž nepříznivé účinky na uvolňování a tvorbu hormonu melatonin, který přirozeně reguluje spánkové cykly těla a též působí jako antioxidant. Kvůli tomu se tak mohou někteří jedinci potýkat například s bolestmi hlavy, spánkovými problémy či malátností. Výzkum však potvrdil, že narušení melatoninu může skutečně zvýšit i riziko rakoviny, konkrétně rakoviny prsu a prostaty. Hormon totiž zjednodušeně řečeno nezvládne to, co by jinak zvládal – striktně hlídat biologické hodiny a zároveň působit jako antioxidant, který potlačuje růst hormonálně senzitivních nádorů. 

Řešení je vcelku prosté 

Celá studie, která se mimochodem opírala i o snímky z vesmíru, ze kterých výzkumníci vyvodili města zasažená modrým světlem a následně s nimi pracovali, nakonec ukázala, že osoby vystavené vysokému stupni modrého světla v noci mají přibližně 1,5x větší riziko vzniku rakoviny prsu a 2x větší riziko vzniku rakoviny prostaty, což je poměrně alarmující zjištění. Vyvarovat se těmto problémům je přitom poměrně jednoduché. Stačí se totiž jen snažit o to se modrému světlu nevystavovat, což v praxi znamená například nepoužívat smartphony, tablety a počítače v noci a když už, využívat na nich aplikace filtrující modré světlo. Uživatelé jablečných zařízení mají pak tu výhodu, že jim Apple do systémů tuto aplikaci nadělil ve formě funkce Night Shift, která snižuje míru modrého světla, díky čemuž je využívání jablečných zařízení v noci příjemnější a méně zdravotně závadné. Zajímavé je i to, že boj modrému světlu vyhlásila i některá města, která se před pár lety pro využívání LED pouličního osvětlení rozhodla. Například kalifornský Davis začal venkovní osvětlení vyzařující právě vysoké úrovně modrého světla vyměňovat za žárovky, které mají teplejší barvu.

Ačkoliv je tato studie velmi zajímavá, de facto jen potvrdila to, co se o modrém světle předpokládalo již dříve a to sice jeho zdravotní závadnost. Na druhou stranu by však byla chyba zvednout se po dočtení tohoto článku z postele, vymontovat veškeré LED žárovky vyzařující modré světlo a zbavit se i všech svých smartphonů, tabletů a počítačů. Zdravotní rizika totiž nastávají až v situacích, kdy jste modrému světlu vystavování dlouhodobě, čemuž se však dá podle pár rad z předchozího odstavce poměrně jednoduše vyvarovat. 

iOS-11-iPhone-Night-Shift-Control-Center-Blue-Light-Exposure

Dnes nejčtenější

.