Zavřít reklamu

Vítám vás u prvního dílu seriálu Jak správně fotit na Instagram. V tomto seriálu si ukážeme vše, co byste měli vědět o focení, úpravě a publikace fotografií, které chcete nahrát na Instagram. Já sám osobně se na Instagram snažím nahrávat kvalitní fotografie (tedy alespoň poslední rok to tak mám). Jelikož v poslední době používám Instagram jako sociální síť, která je pro mě na prvním místě, snažím se, aby i fotografie zde nahrané byly „na prvním místě“. Doufám, že vás tento seriál zaujme a po dočtení veškerých částí se budete na Instagram snažit nahrávat kvalitnější obsah, než doposud.

V tomto prvním díle se zaměříme na aplikaci Fotoaparát a focení samotné. Hned na začátek zmíním, že pokud používáte jinou aplikaci pro fotografování, než tu od Applu, okamžitě ji smažte. Dle mého názoru se na App Storu nenachází žádná lepší aplikace na focení fotografií. To je hned jeden z prvních tipů, další tipy si ale trochu rozdělíme, abychom v tom neměli zmatek.

Na iPhonu záleží

Pokud vám někdo říká, že nezáleží, z jakého zařízení fotografie pořizujete, a že pěknou fotku lze udělat z jakéhokoliv iPhonu, tak nemá pravdu. Na tom, jakým iPhonem budete fotit, doopravdy záleží. Vsadím se, že kdybyste se podívali na fotografie focené například iPhonem 5s versus iPhonem X, zpozorovali byste opravdu velký rozdíl v kvalitě fotografie. Řeknu vám to tady tak, jak to je a bez servítek – čím starší telefon, tím více jsou fotografie nepoužitelné. Toť můj názor.

Očistěte si před focením čočku

Před tím, než se rozhodnete fotit, ujistěte se, že je vaše čočka čistá a nic nebrání jejímu výhledu. Abyste nepoškodili oleofobní vrstvu (tzv. „ochranná olejová vrstva“), která je nanesená jak na čočce fotoaparátu, tak na displeji telefonu, nepoužívejte žádné přípravky k čištění. Nejlépe vám poslouží buď čistý hadřík a nebo triko, které zrovna máte na sobě.

Další kapitolou jsou kryty, které máte na telefonu k ochraně zařízení. V případě, že používáte hrubý kryt, který svou tloušťkou zasahuje do čočky, nebo kryt, který svými ozdobnými prvky překrývá čočku – sundejte ho. Tlusté ochranné kryty taktéž nedělají dobrotu, když fotíte s bleskem.

Aplikace Fotoaparát

V této části článku nebudu popisovat veškeré funkce fotoaparátu, nýbrž jen ty, které se vám můžou při focení hodit, nebo naopak uškodit.

Blesk

Ikona blesku, která se v aplikaci fotoaparát nachází v levé horní části obrazovky, může mít tři polohy – automatickou, kdy iPhone sám vyhodnotí, kdy se blesk hodí využít, a poté polohu zapnuto / vypnuto. Z vlastní zkušenosti vám radím, abyste blesk používali co možná nejméně to jde. Fotky focené s pomocí LED blesku, který se na vašem iPhonu nachází, se jeví jako nepřirozené a všeobecně je ve většině případů ani nelze použít.

HDR

High Dynamic Range (v překladu tzv. vysoký dynamický rozsah) je funkce, díky které váš iPhone vyfotí několik fotografií za sebou, aniž byste o tom věděli. Výslednou fotografii poté poskládá z různě naexponovaných fotografií (tzn. z různě tmavých a světlých fotografií) tak, aby byla výsledkem co možná nejlepší fotka. Ve většině případů vám iPhone HDR fotografii vytvoří tehdy, kdy fotíte proti slunci.

Časovač

V pořadí čtvrtá ikona zleva. Jak už může název napovědět, pomocí časovače si můžete navolit 3 nebo 10 sekund, po kterých se fotografie vyfotí. Zcela jistě tohle všichni známe z rodinných oslav…

Jak tedy vyfotit dobrou fotku?

iPhone držte pevně v ruce, nejlépe v obou, abyste co možná nejlépe zamezili případným otřesům. Rozmazaná fotografie není dobrá fotografie, toť pravidlo číslo 1. Další tip je pro používání zámku expozice. Expozici zamknete jednoduše tak, že kliknete na objekt, který chcete zaostřit, a poté prstem pohybem nahoru a dolů expozici zvětšujete, či zmenšujete. To se může hodit například tehdy, kdy fotíte v hodně osvětlených prostorech a nebo v prostorech, kde není hodně světla. Na rozdíly v expozici se můžete podívat v galerii níže.

U světla zůstaneme – v případě, že začíná být tma, nepočítejte s tím, že se vám podaří vyfotit dobrá fotografie – a to ani s nejnovějším iPhonem X. Tma a čočky iPhonů (všeobecně veškerých telefonů) nejsou dobrými přáteli a nejspíš se ještě nějakou chvíli ani kamarádit nezačnou, alespoň prozatím. Dobré fotografii tedy musíte jít naproti tak, že začnete fotit tehdy, kdy je venku pěkné počasí a svítí slunce, pomocí kterého získáte pěkné a přirozené světlo. Na konec ještě jednou zmíním, že si ve tmě rozhodně nepomůžete ani s bleskem.

Také se nebojte pořídit více stejných fotek. Já osobně vždy udělám například 10 stejných nebo podobných fotek, ze kterých vyberu jednu nejlepší, a tu v zařízení ponechám. Zbytek jednoduše smažu – v tomto případě tedy platí, že čím víc, tím líp.

Závěrem

V tomto článku jsme si ukázali, jak vyfotit dobrou fotografii. Pokud vás tento typ článků zajímá, určitě sledujte dále magazín LsA, kde v průběhu tohoto týdne vyjdou další díly tohoto seriálu zaměřené především na úpravu a publikaci fotografií na Instagram.

Instagram logo

Dnes nejčtenější

.