Zavřít reklamu

Vsadím se, že každý z nás použil alespoň jednou v životě při psaní důležitého testu ve škole malého pomocníčka ve formě taháku, který skrýval většinu odpovědí. Na vytvoření kvalitního taháku je však mnohdy potřeba opravdu hodně času, který se mnohdy rovná samotnému naučení látky nazpaměť. I přes vynaložený čas se však čas od času stane, že váš tahák selže a odpovědi na otázky v něm nenaleznete. Doba ale naštěstí pokročila a studentům se naskýtají zcela nové možnosti.

Fotografie odpovědí na displejích vašich smartphonů či chytrých hodinek jsou bezesporu velmi zajímavou alternativou klasického taháku, i v tomto případě se však můžete setkat s neúspěchem. Čínští studenti však nalezli zaručený recept na úspěch. Nutno však podotknout, že k němu bylo potřeba vynaložit značné množství úsilí a spřáhnout se i s dalšími lidmi, kteří jim byli za úplatu ochotni pomoci. 

Úspěch zaručen

V říjnu roku 2016 se v Číně konaly zkoušky GCE O-Levels, které by se daly přirovnat částečně k tradiční maturitě u nás. Úspěch na podobných zkouškách je však pro mnoho lidí téměř nesplnitelným cílem. A přesně na těchto lidech se rozhodla skupina vychytralých “podnikatelů” vydělat. Celý plán spočíval v tom, že se jeden z “vychytralců” zaregistruje na zkoušku a ve své přední kapse skryje iPhone, na kterém poběží videohovor přes FaceTime. Na druhém konci FaceTime bude skupina lidí, která bude výsledky testu vyhledávat a následně je bude opět skrze FaceTime volat studentům, kteří si tuto službu zaplatili. Ti k přijmutí hovoru využívali bezdrátová sluchátka tělové barvy, která nebyla téměř vidět. Díky tomu tak měli studenti jistotu, že test zvládnou levou zadní. A pokud ne, dostanou své peníze zpět. A jen tak mimochodem, tyto částky se pohybovaly v tisících dolarech. 

Apple Watch je podle mnohých „profi tahákářů“ opravdu skvělý „pomocný“ nástroj při testech:

Tato bezesporu zajímavá forma vydělávání se však v Číně neudržela příliš dlouho. Jeden z hlídajících učitelů totiž zaslechl podivné zvuky a po testu studenta, od kterého se zvuky šířily, vyzval k odložení jeho věcí, mezi kterými samozřejmě nalezl i iPhone a sluchátka. Celá aféra se samozřejmě rozdmýchala a vedla až k dopadení “pomocníků za oponou”. Hlavní iniciátor se pak přiznal k tomu, že podobným způsobem podváděl již asi 27x. 

Jak tedy můžete sami vidět, lidská vynalézavost a vychytralost nezná mezí. Otázkou však je, zda se takto riskantní operace vůbec vyplatí realizovat. Odpověď na ní už nechám na každém z vás. 

exams

Dnes nejčtenější

.