Zavřít reklamu

Podle amerického patentového úřadu, který zveřejnil před nedávnem několik podnětů souvisejících s iniciativami cupertinské společnosti, se jablečná autonomní technologie ubírá zajímavým směrem. V září loňského roku kalifornský gigant předložil několik patentů, které naznačují budoucí plány vztahující se k autonomním vozidlům.

V minulosti jste mohli už několikrát číst, že Apple pracuje na vlastním autonomním vozidle, přičemž projekt nazval Project Titan. Ovšem před několika měsíci vyplulo na povrch, že Apple přesunul své zaměření z vytvoření skutečného vozidla na vývoj systémů a mechanismů pro autonomní vozidla.

Projekt společnosti už není až tak tajný, protože firma testuje autonomní vozidla na silnicích v Kalifornii. Podívejte se na techniku, kterou by mohl Apple testovat s těmito vozidly.

Interakce s jinými vozidly

Patent zvaný Vehicle Control System poukazuje v podstatě na to, jak může autonomní vozidlo komunikovat s ostatními vozidly na silnici. Zjednodušeně řečeno, jedná se o systémy a metody, které umožňují vozidlu automaticky přejíždět mezi jízdními pruhy. Ovšem je nezbytné implementovat poměrně složité metody detekce a předpovědi, aby bylo možné provést bezpečnou změnu jízdních pruhů.

Systém se spoléhá na sadu senzorů pro určení polohy a pohyb blízkých vozidel. Potom údaje použije k tomu, aby provedl bezpečnou změnu jízdního pruhu, přičemž zároveň předpovídá možné pohyby ostatních vozidel. Samozřejmě, než dá systém povel ke změně jízdního pruhu, určí, jak je skutečný manévr proveditelný na základě ostatních vozidel na silnici.

Na těchto vozidlech Apple svůj autonomní systém testuje:

Manuální rozpoznávání směru jízdy

Další patent zvaný Traffic direction gesture recognition nemá rozpoznávat, jakým směrem se má jet. V patentu je popsán způsob, jak autonomní vozidlo zjistí a sleduje gesta osoby, která dává dopravní příkazy na silnici, například dokáže sledovat a rozpoznat příkazy od policisty ručně řídící provoz.

Patent však přináší i další zajímavé věci. Systém dokáže detekovat chodce na silnici, který se snaží zastavit dopravu v případě dopravní nehody.

Ovládání vozidla gesty

Ale nejsou to jen dopravní pokyny, které Apple zohledňuje. Další patent zvaný Gesture based control of autonomous vehicles popisuje systém, který ovládají samotní pasažéři na palubě autonomního vozidla. Uživatel tedy dává pokyny či jiným způsobem řídí automobil, například dává pokyny hlasem, očima či rukama.

Obrazovka automobilu by zobrazovala několik možností, například by pasažér mohl sám vybrat, kam zaparkovat, změnit rychlost anebo zvolit novou trasu. Apple popisuje zónu interakcí, a která by se aktivovala ručně. Uživatelé by tak mohli vůz řídit konkrétním pohybem ruky, nebo prsty.

Koncept interiéru Apple Car od designéra Matías Papalini:

Systémy pro vyhodnocení trasy

V posledním patentu zvaném Cognitive Load Routing Metric for Vehicle Guidance je v nejjednodušším možném případě metoda pro nalezení nejlepší cesty do cíle. Systém jde však daleko za nalezení nejrychlejší cesty prostřednictvím Google Maps, zabývá se řadou dalších parametrů.

Systém může používat informace o infrastruktuře k určení nejlepší trasy založené na obtížnosti řízení. Dále může vzít v úvahu počet pruhů, strmost silnice, počet semaforů či pouličních světel. Jednotlivé faktory kombinuje s meteorologickými daty a dopravními informacemi v reálném čase.

Snad se tedy dočkáme prvních vlaštovek z dílny Apple již brzy. Jelikož je však Apple o důležitosti tohoto projektu přesvědčen a minimálně po stránce umělé inteligence jej řadí na pozici nejdůležitějšího projektu, na kterém doposud pracoval, dá se představení autonomního systému v brzké době očekávat.

Routing-System-Self-Driving-Car

Zdroj: iDropNews

Dnes nejčtenější

.