Zavřít reklamu

Apple dlouho pracoval na vlastním elektrickém a samořídícím automobilu, které mělo kódové označení Project Titan. Zdá se však, že cupertinská společnost plán zabývající se vývojem vlastního elektromobilu jednou provždy pohřbila. Dalším důkazem o ztroskotání tajného projektu je, že inženýři pracující na jablečném autonomním vozidle přechází z kalifornského gigantu do automobilového startupu Zoox.

Zoox v posledních dvou letech dokázal přetáhnout už několik specialistů z dodavatelského řetězce Applu. Pod svou střechu nyní získal i špičkové inženýry, kteří ještě donedávna pracovali pro Apple, a tak je velice nepravděpodobné, že by se Apple vrátil k vývoji vlastního samořídícího vozidla. Server Bloomberg uvádí, že se jedná konkrétně o 17 inženýrů, kteří mají zkušenosti s vývojem prvků pro tradiční i autonomní vozidla, jako jsou brzdné a závěsné systémy.

A na čem Zoox pracuje?

Zoox buduje vlastní systém pro autonomní řízení aut. Před nedávnem investoři do startupu nasypali 290 milionů dolarů, a tak je jeho současná hodnota okolo 1 miliardy dolarů. Důležitější je, že Zoox pracuje na službě, která se podobá Uberu. Bude to v podstatě Uber s autonomními auty, která by jezdila v centrech velkých měst. Zoox doufá, že jeho taxíky bez řidičů vyjedou na silnice nejpozději v roce 2020.

Agentura Reuters uvádí, že Zoox dokonce najal Marka Rosekinda z US National Highway Traffic Safety Administration, který má společnosti pomoci bezpečně vyvíjet, testovat a nasazovat autonomní vozidla.

Apple tím dává sbohem samořídícímu elektromobilu a zaměří se výhradně na technologii pro autonomní řízení aut, kterou by potom dodával výrobcům automobilů.

Apple Car koncept

Dnes nejčtenější

.