Zavřít reklamu

Určitě jste v posledních týdnech či měsících zaznamenali, že se na iPhony a iPady chystá opravdu spousta velmi zajímavých her, které jsme si mohli doposud zahrát pouze na počítačích či konzolích. Poměrně zajímavé však je, že značná část těchto AAA titulů, mezi které se řadí například nedávno vypuštěný Fortnite či PUBG, se dostane nejdříve na iOS a až za několik týdnů či měsíců jej dostanou i uživatelé Androidu. Proč tomu tak je?

Na zodpovězení této otázky se zaměřil redaktor Matthew Panzarino z portálu TechCrunch, který požádal o její objasnění viceprezidenta Applu v oblasti marketingu iOS, iPhonů a iPadů, Grega Joswiaka. Podle toho jsou hry v App Storu obrovsky důležité a Apple si to naplno uvědomuje. Ostatně, možná i kvůli tomu se rozhodl svůj obchod s aplikacemi přepracovat  do nynější podoby, čili s ikonou “Hry” ve spodní liště. Díky tomu se tak mohou uživatelé dostat do sekce her opravdu velmi rychle a prohlédnout si ji lépe než kdykoliv předtím.

Aktuálnost systému rozhoduje 

A co je pro vývojáře her tím hlavním motorem, který je přiměje k dřívějšímu vytvoření hry pro iOS a až poté ji začnou distribuovat i na Android? Především stejnorodá uživatelská základna. “Vývojářům nabízíme velmi stejnorodou uživatelskou základku, kde je zhruba 90 % všech zařízení aktualizovaných na nejnovější iOS,” říká Joswiak. Díky tomu, že pracují de facto s jednou verzí systému, je proto pro vývojáře vytvoření her poměrně jednoduché. Problém pak není ani s dodatečnými aktualizacemi, které se dostanou ke koncovým zákazníkům velmi rychle, díky čemuž  je přijmou za své a hra se tak rázem přemění tak, jak vývojáři zamýšleli. U Androidu jsou však tyto procesy komplikovanější (neplatí například, že jsou telefony s tímto systémem z valné většiny aktualizovány na jeho nejnovější verzi) a tudíž je potřeba strávit vývojem her více času. Teprve poté, co jsou vývojáři přesvědčeni o tom, že je jejich výtvor dostatečně kvalitní, jej uvolní do světa.

Podle Joswiaka je současný trend skvělým příslibem do budoucna a věří, že se budou konzolové a počítačové hry objevovat na systému iOS pravidelně. Přenášení současných veleúspěšných titulů z konzolí do iOS si mohou vývojáři dovolit hlavně díky skvělé kombinaci softwarových a hardwarových vlastností produktů.

Pro vývojáře je však velkým lákadlem i to, že jim Apple každoročně nabízí vylepšené produkty s výkonnějším hardwarem a novinkami v softwaru, což je v porovnání se zhruba čtyř až pětiletým cyklem konzolí (upgradovaná konzole vychází zpravidla jednou za toto období), nesrovnatelné. I díky tomu tak lze na iOS přivést čím dál více her a co víc – jejich hratelnost není prakticky ničím omezená.

https://i2.wp.com/tech.typist.ph/wp-content/uploads/2018/03/typist-fortnite-battle-royale-ios-android.png?w=1080

Dnes nejčtenější

.