Zavřít reklamu

Někteří dodavatelé z dodavatelského řetězce přidělávají Applu vrásky na čele čím dál častěji. Poté, co někteří z nich minulý rok nezvládli vyrobit požadované množství komponentů pro iPhony X, kvůli čemuž byl prodej tohoto prémiového telefonu značně opožděn, totiž vyplul na světlo další poměrně zajímavý problém.

Podle zprávy, kterou zveřejnil jako první portál Commercial Times, zastavil Apple v čínských továrnách společnosti Wistron výrobu iPhonu 8 Plus a to na dlouhé dva týdny. Hlavním důvodem by pak mělo být používání komponentů, které k výrobě iPhonu 8 Plus nebyly Applem vůbec certifikovány a tudíž nemají v telefonech logicky co dělat. Tento problém se prý týká hlavně voděodolných komponent, kvůli kterým by mohl být jablečný telefon po namočení teoreticky vyřazen z provozu. Jelikož se však záruka na jableční telefony nevztahuje i na poškození vodou, mohli byste o svůj telefon nenávratně přijít v krajním případě kvůli tomu, že jste dostali do ruky méně odolný kus s necertifikovanými komponenty.

Padaly hlavy

Vedení Wistronu už začalo celý problém řešit a tvrdě potrestalo několik vedoucích pracovníků, kteří o tomto prohřešku věděli ale nijak jej neřešili. Situaci ohledně dvoutýdenního zastavení výroby pak Wistron popřel s tím, že nebude tyto záležitosti komentovat. Výroba je podle něj stále v běžném režimu. Toto prohlášení však některé investory neuklidnilo a akcie této společnosti tak zhruba o 5 % spadly.

Ačkoliv je tento problém jistě velmi nepříjemný, žádný obří důvod k obavám zřejmě není. Wistron totiž dodává Applu zhruba 20 % všech dodávek iPhonu 8 Plus, zbylých 80 % pak zajišťuje Foxconn. Navíc je poměrně nepravděpodobné, že by používání necertifikovaných součástek probíhalo delší dobu. Apple totiž svůj dodavatelský řetězec pravidelně kontroluje a tudíž by si tohoto prohřešku rozhodně všiml.

Uvidíme, jak se tedy bude situace ohledně tohoto problému nadále vyvíjet a zda se Apple rozhodne společnost potrestat i po svém. Vzhledem k tomu, že je pro něj však Wistron důležitým výrobcem iPhonů SE v v Indii, zřejmě se žádných tvrdých postihů nedočkáme.

iPhone 8 Plus camera back FB

Dnes nejčtenější

.