Zavřít reklamu

Ačkoliv jsou elektromobily přijímány ve světě spíše pozitivně, protože neznečišťují životní prostředí, některé společnosti nevidí tento trend úplně rády. Jeden z materiálů, který je k fungování elektromobilů potřeba, je totiž ve světě opravdu žádaným artiklem a někteří výrobci začínají mít proto z jeho dostatku v budoucnu solidní obavy. Mezi ně se řadí podle nejnovějších informací i Apple.

Podle zprávy agentury Bloomberg začal Apple jednat s těžařskými společnostmi o nákupu kobaltu, tedy suroviny potřebné do baterií, přímo od nich. Kobalt je totiž využíván i pro baterie do elektromobilů, což by však mohl být v budoucnu kámen úrazu. Zvyšující se obliba elektromobilů by totiž mohla znamenat, že bude v následujících letech kobaltu nedostatek a jeho cena se rapidně zvedne. Ostatně, už nyní se cena kobaltu za poslední tři roky ztrojnásobila.

Nejsou to však jen elektromobily, co by mohlo zapříčinit nedostatek kobaltu v budoucnu. Baterie smartphonů totiž spotřebují zhruba 8 gramů rafinovaného kobaltu a jelikož tento průmysl (minimálně ten jablečný) neustále roste, zvyšuje se logicky i spotřeba tohoto materiálu.

Jak z toho ven?

Apple se tak začal s těžaři domlouvat na získání tisíců metrických tun kobaltu ročně po dobu minimálně pěti let, čímž by se alespoň na tuto dobu solidně zabezpečil. Podobná jednání však již vedl prý i před rokem a z neznámých důvodů od nich nakonec upustil. Za rok se však situace poměrně zásadně změnila a tudíž se dá nějaká dohoda mezi těžaři a Applem očekávat.

Těžko říci, zda by se pro nás jakožto běžné uživatele po uzavření či neuzavření dohody něco změnilo. Pokud však cena kobaltu neustále poroste, mohla by nás dohoda teoreticky uchránit od zvýšení ceny jablečných produktů. Pokud by však Apple ke zvýšení ceny skutečně přistoupil jen kvůli dražšímu kobaltu, žádný dramatický nárůst by to nejspíš nebyl. Samozřejmě se však bavíme spíše v rovině teorií, které s největší pravděpodobností nenastanou.

iPhone 7 battery replacement FB

Dnes nejčtenější

.