Zavřít reklamu

green-apple-logoApple je známý tím, jak dbá na životní prostředí, a tak se snaží být co nejvíce zelenou společností. To opět potvrdil. Gigant z Cupertina se totiž spojil s ekologickou neziskovou organizací, aby získal okolo 36 tisíc akrů exkluzivních lesů, které bude Apple spravovat a starat se o ně. Tato dvě obrovská území, jedno v Severní Karolíně a druhé ve státu Maine na severovýchodu Spojených států, jsou asi tak dvakrát větší než celý newyorský Manhattan.

Management těchto lesů bude spadat pod The Conservation Fund. Zmíněné prostory jsou součástí okolo 45 milionů akrů (111 milionů hektarů) privátních lesů ve Spojených státech, které mohly být zakoupeny někým, kdo by s nimi měl ne tak šlechetné úmysly, jako zrovna Apple.

„Apple plánoval pracovat se společností, která měla za úmysl získat nějaké lesy, o které by se zároveň dobře starala. Jsme potěšeni touto spoluprací. Apple tu dělá něco neporovnatelného,” říká Larry Selzer, prezident The Conservation Fund. I přesto, že Apple bude tím, kdo bude získávat materiály z těchto lesů, několik dalších organizací bude zaručeně mít možnost od něj tyto cenné materiály zakoupit. Selzerova firma bude spravovat lesy v již zaběhlém modelu, ve kterém se klade důraz na dlouhodobé ekonomické výsledky a na celkové zdraví těchto lesů.

apple_wallpaper_forest_by_applewallpapers-d7r7qhb-640x250

Daniel Brindis, seniorský manažer lesů v Greenpeace se nechal slyšet, že čisté ořezávání lesů povede k lepším pracovním lesům. To ale nicméně neznamená, že to tak může být napořád. Je potřeba vzít v potaz víc faktorů při určování odpovědného využívání lesů. Kupování lesů totiž samozřejmě neznamená, že je bude jejich majitel spravovat odpovídajícím způsobem.

„Představte si, že pokaždé, když otevřete balení nějakého produktu, budete vědět, že to balení přišlo ze zaběhlého a dobře fungujícího lesa. Dále si představte, kdyby všechny společnosti braly seriózně jejich materiální cyklus a postaraly se o to, že by tento cyklus byl obnovitelný, stejně jako energie. Myslete také na to, kdyby společnosti kupovaly nejen ekologicky přívětivý papír, ale kdyby i zaručily, že s lesy budou dobře pracovat napořád,” říká Lisa Jackson, více prezidentka projektů týkajících se životního prostředí v Applu, která dříve pracovala ve státní správě pracující pro ochranu životního prostředí.

teiest

I když Apple nezveřejňuje kolik přesně materiálu používá v balení svých produktů, je jasné, že Tim Cook prodává nespočet produktů každých 12 měsíců. Každý z těchto produktů je zabalen do balení, které je vytvořeno alespoň jednou třetinou z materiálů, které nejsou recyklovatelné. Papír, který vzejde z nově zakoupených lesů v Severní Karolíně a v Maine, je podle Jacksona roven skoro polovině nerecyklovatelného materiálu, který byl minulý rok použit v baleních iPhonů, iPadů, Maců a Apple TV.

Apple svými projekty dává jasně najevo, že to je pro něj něco jako osobní zodpovědnost, aby jeho zanechaná uhlíková stopa byla co nejmenší. Apple se ale nechce spokojit jen s tím, že by používal recyklovatelný papír a tím tak “vyrovnal” rovnováhu mezi tím, co Apple použije a co do oběhu vrátí. Apple je v jeho cílech transparentní a chce, aby svět zanechal v té co nejlepší kondici. To je jeden z hlavních cílů Tima Cooka.

Pine_forest_in_Sweden

Poslední vyjádření a projekty Applu to potvrzují. Vypadá to, že Apple čím dál tím víc a víc přemýšlí o svém vlivu a dopadu na společnost. CEO Applu Tim Cook totiž nedávno napsal listu Washington Post článek, ve kterém se velmi negativně vyjádřil nad kontroverzní náboženskou reformou v Indianě (Religious Freedom Restoration Act). Co víc, Apple se jako vždy věnuje ekologickým problémům, tak, jak to dělá již po mnoho let. Místa, kde Apple v Americe pracuje, jsou všechna poháněna obnovitelnou energií. Apple navíc zredukoval použití škodlivých minerálů. Nedávno Apple také oznámil, že v Kalifornii vybuduje obrovskou solární elektrárnu za 848 milionů dolarů. Poté, co Greenpeace před čtyřmi roky umístil Apple jako poslední společnost v žebříčku technologických společností díky předcházející velké uhlíkové stopě, se tak věci mění. Samotný Greenpeace to potvrdil, když pochválil Tima Cooka za jeho práci v posledních letech.

„Rozhodně je vidět, že se tato společnost snaží a že splňuje své mohutné závazky i ve jménu naší organizace. Věříme, že i my máme v této oblasti povinnost všechny popohánět. Tim několikrát řekl, že tu jsou specifická místa, ve kterých máme vézt. Pokud se i ostatní společnosti budou snažit, bude to skvělé. Máme nějaké nápady. A nebude nám vadit, pokud tyto nápady budou ostatní kopírovat,” řekl Jackson. Podle Jacksona je Apple – díky svému vlivu, celosvětové přítomnosti a schopnosti zavézt různé plány a projekty – vzorem pro ostatní organizace, které by se měly od Applu mnohé učit.

//

*Source: Anonhq

Dnes nejčtenější

.