Zavřít reklamu

Apple včera večer oznámil finanční výsledky za fiskální období Q1 2018, a potom na CEO cupertinské společnosti Tima Cooka směřovala jedna otázka za druhou. Jedna z otázek zněla, zda by se měli investoři obávat toho, že se zákazníci namísto koupě nového iPhonu rozhodnou raději vyměnit baterii u stávajícího modelu, a tím pádem by zákazníci upgradovali svá zařízení mnohem později.

Cook přiznal, že nemůže na danou otázku odpovědět, protože Apple nebral v úvahu, jaký dopad bude mít program výměny baterie na investory.

„Udělali jsme to proto, že jsme si mysleli, že je to správná věc pro naše zákazníky. Nevím, jaký dopad to bude mít na naše investory. Nebylo to v našem myšlenkovém procesu při rozhodování o tom, co jsme udělali,“ odpověděl Cook.

Ještě Cook dodal, že iPhone je spolehlivé zařízení a že se trh neustále rozšiřuje. Zákazníci starší iPhony dávají dál někomu v rodině, případně je ještě prodají dál. Podle Cooka je to, že zákazníci předávají své iPhony dál, pozitivní, protože se tím rozšiřuje základna uživatelů. A čím více je lidí na iPhonu, tím lépe pro společnost.

Před několika týdny vyplula na povrch informace, že Apple do systému zavedl funkci pro správu napájení, která zpomaluje starší iPhony s degradovanými bateriemi, čímž chtěl zabránit samovolnému vypínání telefonu. Protože však Apple informaci zákazníkům zatajil, byl obviněn z plánovaného zastarávání a úmyslného zpomalování telefonů. Podle některých Apple implementoval software pro správu napájení, aby se zákazníci rozhodli rychleji upgradovat své zařízení.

Apple však vehementně popřel, že by byla funkce implementována kvůli tomu, aby se zákazníci rozhodli dříve pro upgrade iPhonu. Uvedl, že software měl naopak prodloužit životnost iPhonu na tak dlouhou dobu, jak je to jen možné.

Apple se omluvil za to, že zákazníky o tom ihned neinformoval, a jako omluvu zavedl program, v rámci něhož mohou zákazníci vyměnit baterii u svých iPhonů (iPhone 6 a novější) za zvýhodněnou cenu 29 dolarů.

iphone-7-plus-rozebrani-battery-fb

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.