Zavřít reklamu

Již několikrát jsme vás na našem webu informovali o tom, že se loňské iPhony X neprodávají tak, jak si Apple představoval. Podle nejnovějších zpráv, které se podařily získat serveru Nikkei to však vypadá, že je situace daleko vážnější, než se doposud předpokládalo.

Podle zdroje z dodavatelského řetězce oznámila před pár dny jablečná společnost svým dodavatelům komponentů, ze mění své plány a v průběhu prvního čtvrtletí tohoto roku, tedy od ledna do března, chce vyrobit místo čtyřiceti milionů nových telefonů pouhou polovinu. Důvod tohoto kroku je pak zcela jasný – daleko nižší prodeje, než Apple od své nové vlajkové lodi očekával.

Tito dva krasavci by tak mohli letos dostat klasický LCD displej:

Použití OLED displejů u budoucích iPhonů se odkládá

Je jasné, že největší překážkou prodejů prémiové “desítky” je její vysoká cena. Ta je totiž v porovnání se zbylými loňskými modely téměř o jednu třetinu vyšší, což je pro mnoho zákazníků částka, kterou už zkrátka nejsou ochotni zaplatit. Cena jablečného telefonu je ale “vyšponovaná” z velké části kvůli jeho novému OLED displeji. Ten má sice v porovnání s klasickým LCD daleko lepší vlastnosti, jeho cena je však též znatelně vyšší. I kvůli tomu je tak poměrně pravděpodobné, že od jeho hromadného použití u všech svých iPhonů Apple minimálně pro letošek upustí. Kdyby totiž letos představil trojici, nebo ještě hůře čtveřici (pokud bychom počítali iPhone SE s OLED), drahých iPhonů s OLED displejem, špatné prodejní výsledky by Apple rozhodně nevylepšil. Respektive, prodeje samy o sobě příliš špatné nejsou a mnoho společností by za ně bylo nesmírně rádo, Apple si však zkrátka představoval od svých nových telefonů daleko více.

Dnešní zprávy z dodavatelského řetězce víceméně potvrzují zprávy z minulého týdne, které tvrdily, že se Apple nejspíše letos představí s dvojicí LCD modelů a jedním OLED modelem, jako tomu bylo vloni. I před týdnem se totiž hovořilo o tom, že je Apple s OLED modelů poměrně zklamaný a zatím na ně všechny karty vsadit nechce.

Uvidíme, jak se tedy v následujících měsících či dnech situace s prodeji a výrobou iPhonů X vyvrbí. Pokud se však Apple k tomuto kroku skutečně rozhodl a výrobu sníží, bude to pro něj a potažmo i pro celý jeho dodavatelský řetězec nepříjemná rána. Snad se mu jí tedy podaří zacelit prodeji v posledním čtvrtletí letošního roku a startem roku příštího. LCD modely po vzoru iPhonu X by však táhnout skutečně mohly. Uvidíme.

iPhone x fb

Dnes nejčtenější

.