Zavřít reklamu

Není žádným tajemstvím, že se valná většina produktů od Applu vyrábí kvůli značným finančním úsporám v asijských státech, převážně pak v Číně. Podmínky v tamních výrobních závodech jsou však podle mnoha organizací sledujících tuto problematiku velmi špatné a je potřeba je co nejdříve zlepšit, protože zaměstnance ohrožují v krajních případech i na životech. Ačkoliv se Apple podle svých slov snaží tento problém řešit seč mu síly stačí, žádné velké úspěchy v tomto ohledu neslaví. Továrny v daleké Číně totiž žijí svým vlastním životem.

Jedním z míst, kde byste rozhodně pracovat nechtěli, je i továrna Catcher Technology v Suqian, což je místo vzdálené asi šest hodin severně od Šanghaje. V továrnách společnosti, která vyrábí pro Apple šasi napřiklad pro MacBooky či iPhony, stojí prý zaměstnanci celou nejméně desetihodinovou pracovní dobu na nohou bez možnosti posazení se, což je v tamních klimatických podmínkách velmi úmorné. Daleko větším problémem je však to, že jsou nuceni pracovat s nebezpečnými chemikáliemi bez jakýchkoliv ochranných pomůcek, takže není žádnou výjimkou, když se na ošetřovně octne dělník s poleptanými končetinami či dokonce se škodlivou chemikálií v obličeji.

Riziko úrazu chemikálií však není to jediné, co dělníky ohrožuje. Velkou nepříjemností je například i zvuk, který vydávají stroje při lakování vyrobených šasi. Ten je totiž podle organizací dohlížející na pracovní podmínky v těchto továrnách velmi hlasitý, což může vést až k poruchám sluchu. Paradoxem pak je, že si za podstoupení těchto rizik odnesou zaměstnanci za měsíc, ve kterém odpracují nejčastěji na 55 hodin týdně, pouhých 302 dolarů, tedy zhruba 6300 korun. Catcher se totiž snaží udržet vysoké zisky a kvůli tomu je ochoten na svých zaměstnancích šetřit jak jen to jde.

Dělníci nic neprozradí

Pokud si však myslíte, že je ku prospěchu věci, když se o podobných věcech veřejně mluví a Apple je i kvůli tomu se svými dodavateli snáze vyřeší, jste na omylu. Poté, co se zprávy o nebezpečných podmínkách objevily, udělal Apple mezi zaměstnanci tamní fabriky průzkum, ze kterého vyvodil, že jsou obvinění nepravdivá. Žádný důkaz totiž prý nenasvědčoval tomu, že by se tyto hrůzy v továrnách skutečně děly. Fakt je však ten, že zaměstnanci tamních továren radši tyto nelidské podmínky přetrpí a Applu potvrdí, že se nic neděje, než aby na svého zaměstnavatele cokoliv prozradili a podepsali si tak jednosměrnou jízdenku ze zaměstnání. Práce je totiž v Číně velmi málo a obyvatelé jsou za každé místo vděčni.

Těžko v tuto chvíli říci, zda se Apple na svůj dodavatelský řetězec kvůli zprávám z minulých měsíců zaměří více či nikoliv. Monitorování tak obrovské dodavatelské sítě je však bezesporu obrovsky náročné a na některých místech prakticky nemožné. Špatné pracovní podmínky se tak pravděpodobně hned tak nezmění. Stoprocentně účinné řešení krom toho, že by si Apple vyráběl své produkty ve svých vlastních továrnách zcela sám, totiž neexistuje.

Apple-Factory-Workers

Zdroj: idropnews

Dnes nejčtenější

.