Zavřít reklamu

Když se vysloví jméno Steve Jobs, většině z vás se nejspíš vybaví hubený muž s kulatými brýlemi, který stojí před sálem zaplněným lidmi čekajícími na odhalení nových revolučních produktů v obyčejném černém roláku, modrých džínách a botaskách New Balance. Tušíte však, proč se právě k tomuto outfitu, který se stal jeho symbolem, rozhodl? Vysvětlení je poměrně prosté.

V osmdesátých letech se vydal otec jablečné společnosti na cestu po Japonsku, na které strávil pár týdnů. Během ní se mimo jiné setkal i s předsedou společnosti Sony Akio Moritou, se kterým se seznámil právě díky rozjíždějícímu se Applu, a nechal se jím provést po tamních továrnách. V nich jej krom použitých technologií zaujaly podle jeho slov i uniformy, které tehdy zaměstnanci nosili. Stevovi to nedalo a zeptal se Akia, proč se vlastně k použití uniforem ve společnosti uchýlili.

Akio Jobsovi vysvětlil, že po válce neměl téměř nikdo v Japonsku dostatek peněz a i taková triviální věc jako oblečení byla pro tamní obyvatele velmi těžké sehnat. Sony tak muselo jednat a svým zaměstnancům poskytnout něco, co by mohli každý den nosit do práce a mnohdy i mimo ni. V průběhu let se samozřejmě situace v zemi výrazně zlepšila a úděl uniforem se též změnil. Lidé je totiž začali považovat spíše za jakési pojítko se společností, ve které pracují.

Myšlenka uniforem se mu zamlouvala

Stevovi se myšlenka propojení lidí se společností pomocí uniforem velmi zalíbila a když se vrátil z Japonska, pokusil se ji prosadit i v Applu. Spolupráce s designérkou Issey Miyake, se kterou byl Jobs na návrh a výrobu uniforem pro zaměstnance Applu domluvený, se však nikdy neuskutečnila. Když totiž Steve před své zaměstnance předstoupil a svůj nápad jim prezentoval, schytal za něj vlnu posměšků a nevole. Lidem se zkrátka do stejnokroje nechtělo.

I přes neúspěšné prosazení uniforem v Applu se však Stevovi tato myšlenka pořád moc líbila a tak jej napadlo, že si nechá vytvořil alespoň “uniformu” pro sebe. S designerkou Miyake se totiž poměrně často stýkal a při jednom z jejich setkání ji požádal, aby mu navrhla outfit, který bude pohodlný a bude jej zároveň určitým způsobem spojovat s Applem. A právě černý rolák společně s riflemi byl tím, co tyto požadavky nejlépe splňoval. Stevovi se roláky dokonce zalíbily natolik, že si jich nechal vyrobit rovnou sto totožných.

Když tento příběh Steve vyprávěl Walteru Isaacsonovi, který psal jeho životopis, a dostal se až k pasáži se sto roláky, všiml si na Walterově tváři údivu. Aby mu dokázal, že si nevymýšlí, vstal z křesla a otevřel skříň, které byla od okraje po okraj černými roláky zaplněná. “To je to, co nosím. Mám jich dost po celý zbytek života,” komentoval svůj šatník.

Jak tedy můžete vidět, nebyla to snaha se přiblížit obyčejným lidem a ani snaha na sebe nějak upozornit, ale pouze chuť být spjatý se společností a obliba v myšlence uniforem. I přes tento pozoruhodný outfit to však Steve dotáhl daleko dál než většina jeho kolegů z branže, kteří se oblékali do drahých obleků a demonstrovali jimi jejich důležitost. Steve však šel proti proudu a celému světu ukázal, o čem skutečná role respektovaného vůdce je.

steve jobs photo

Zdroj: cultofmac

Dnes nejčtenější

.