Zavřít reklamu

Ačkoliv slýcháme ze všech stran již řadu let poučku, že je při vytváření přístupová hesla k účtům či přístrojům co možná nejsilnější, stále se mezi námi najdou jedinci, kteří tuto důležitou bezpečnostní zásadu nedodržují. Tušíte však, jaká hesla vyhráli cenu pro nejhorší a nejsnáze prolomitelné heslo roku letos?

Společnost SplashData dnes zveřejnil seznam nejhorších hesel roku 2017, která získaly analýzou více něž pěti tisíc hesel, které se podařili v tomto roce ukrást hackerům po celém světě, převážně však v Evropě a Severní Americe. Ukrást je však při pohledu na seznam nejpopulárnějších hesel příliš silné slovo. Pozici pro nejpoužívanější heslo totiž obsadilo klasické “123456”, druhou příčku pak obsadilo “Password”, čili heslo anglicky.

Číselné kombinace jsou velmi oblíbené

Ani na příčkách nižších však nenaleznete žádná sofistikovanější hesla. Třetí místo totiž obsadilo “12345678”, čtvrté “qwerty” a páte “12345”.Obecně se dá říci, že jsou lehké číselné kombinace malým “heslový” fenoménem. V žebříčku se totiž objevily ještě několikrát. Lidé však nejsou při tvorbě hesel kreativní ani co se týče slov. Sedmou příčku obsadilo například heslo “letmein”, tedy anglický pusť mě dovnitř. V tabulce se pak samozřejmě objevily i evergreeny typu football, iloveyou, hello, či monkey.

splashdataworstpasswords-800x1131

Průzkum mimo jiné ukázal i to, že si stále více lidí volí jako heslo název filmové ságy Star Wars. Heslo “starwars” se totiž umístilo na “skvělém” šestnáctém místě. “Ač může být nová epizoda série fantastickým přírůstkem do této série, je použití tohoto názvu pro heslo velmi nebezpečné,” komentoval použité heslo generální ředitel společnosti SplashData a dodal: “Hackeři častou používají pojmy z pop kultury či sportu, aby se do účtů dostali. Vědí totiž, že mnozí lidé právě takováto snadno zapamatovatelná hesla používají.” 

Pokud tedy i vy používáte na svá zařízení či ke svým účtům nějaké triviální heslo, které by mohlo být snadno uhodnuto, pro vlastní bezpečnost si jej co nejdříve změňte. Vyvarujete se tak mnoha nepříjemnostem, které by mohly jeho prolomením nastat.

Dnes nejčtenější

.