Zavřít reklamu

S rozhovory a vyjádřeními předních představitelů Applu se v poslední době roztrhl pytel. Po rozhovorech s designerem Jony Ivem či vedoucím Apple Music vám dnes přinášíme i rozhovor s TImem Cookem. Ten si s redaktorem portálu Fortune popovídal především o Číně a vztazích Applu s touto zajímavou zemí.

V první části rozhovoru se Tim Cook rozpovídal o Číně, kterou před pár dny navštívil. Tato země je totiž podle něj úplně jiná než tak, kterou poprvé před 25 lety navštívil. Investice, které tamní vláda za čtvrtstoletí provedla, totiž nejlidnatější zemi světa posunula na úplně jinou úroveň. I díky tomu je teď čínská výroba světovými společnostmi tolik využívaná. Podle Tima však není hlavním lákadlem výroby v Číně její nízká cena ale vysoká úroveň výrobků, které jsou schopny tamní fabriky vyprodukovat.

“Mnoho lidí si myslí, že zahraniční společnosti přichází do Číny vyrábět komponenty pro své produkty díky velmi nízkým nákladům na pracovní sílu. Osobně si však nejsem jistý, do jaké části Číny by tito lidé museli jít, aby tohle našli. Čína přestala být levnou pracovní silou již před mnoha lety. Hlavním důvodem, proč ji mnoho zahraničních firem pro výrobu využívá, je její schopnost vyrobit prakticky vše,” vysvětlil Tim situaci v Číně.

Právě díky schopnostem a dovednostem Číny nabídnout prvotřídní služby a kvalitu, kterou zahraniční společnosti ocení, je pro mnohé z nich tato země jeden z nejdůležitějších obchodních partnerů. Není totiž výjimkou, že společnosti krom fabrik zaměstnají i prvotřídní inženýry, které pasují do rolí pomyslných pravých rukou, díky kterým mají nad výsledky celé spolupráce s partnery skvělý přehled.

Konkurence na čínském trhu se smartphony je veliká

V další části rozhovoru pak Cook zabrousil na podíl iPhonů na čínském trhu. Ten se totiž již řadu let řadí mezi ty nejlukrativnější na světě a cílem každé technologické společnosti je prosazení se právě na něm. Applu se to však daří poměrně solidně a se svými 15 % se řadí do horních pater trhu. Podle Tima by mohla procenta v příštích měsících či letech ještě solidně poposkočit. Konkurence čínských výrobců smartphonů je však obrovská a jejich levné a výkonné smartphony růst podílu Applu výrazně brzdí.

Moderátor rozhovoru nakonec zabrousil na poměrně ožahavé téma – čínské zákony, které potlačují svobodu obyvatelstva. Cook se však tentokrát tomuto tématu nevyhýbal a prozradil, jak se na celou problematiku dívá on sám. Podle něj je velmi důležité celý problém, který v Číně převládá pochopit a toho nelze docílit jinak než návštěvami této země a účastí na různých jednáních. “Můžete si vybrat. Buďto se zapojíte aktivně, nebo budete jen zpovzdálí vykřikovat, jak to má být. Myslím si však, že z vedlejší koleje ničeho nedocílíte,” vysvětlil Cook svůj postoj.

Jeho postoj a potažmo i postoj celého Applu by tak mohl ve výsledku znamenat, že se některé zákony v Číně časem zmírní a například aplikace, které byly staženy z App Storu, se do něj opět navrátí. V tuto chvíli to však kvůli rozporu s tamními předpisy možné není.

Snad se tedy přístup Tima Cooka Applu v tomto ohledu nevymstí a čínští obyvatelé z něj v budoucnu vytěží maximum. Kritika, která se na Apple kvůli jeho postojům valí, je však poměrně silná a těžko říci, kdy skončí. Po tomto rozhovoru by však mohl být konec o něco blíž.

Tim Cook China fb

Zdroj: appleinsider

Dnes nejčtenější

.