Zavřít reklamu

Před pár dny začal v Číně internetový summit, jehož cílem je představit a projednat mimo jiné rozvoj digitální ekonomiky či celkovou budoucnost některých světových společností v kyberprostoru. A protože je role Applu v této problematice nezastupitelná, samozřejmě patří mezi nejváženější hosty.

Za jablečnou společnost přijel na konferenci referovat samotný ředitel Tim Cook. Ten ve svém proslovu nejprve vyzdvihl práci čínských vývojářů, kteří App Store zásobují neuvěřitelným množstvím aplikací. I díky tomu je zhruba čtvrtina všech příjmů App Storu (tedy celkem 16,9 miliardy dolarů) ročně vyplácena právě do Číny. Celkově pak od roku 2008 vydělali čínští vývojáři App Storem skoro až neuvěřitelných 70 miliard dolarů. Je tedy jasné, že se na nabídce jablečného obchodu s aplikacemi podílí lvím podílem. Tim po vyzdvihnutí vývojářů nezapomněl ani na další čínské partnery. Těch si podle jeho slov Apple nesmírně váží a některé hodnoty s nimi sdílí.

V další části svého proslovu se pak Tim zaměřil na umělou inteligenci a to, zda představuje v budoucích letech pro lidstvo hrozbu. “Nemám strach ze stroje, který by myslel jako člověk. Mnohem větší obavy mám z lidí, kteří myslí jako stroje,” řekl. Následně svá slova odůvodnil tím, že je podle něj potřeba na lidských hodnotách neustále pracovat a udržovat si je. Později pak jimi můžeme naplnit i technologie.

Kritika režimu se nekonala

Pokud byste však v Timově proslovu hledali slova kritiky směrem k režimu, který výrazně zasahuje do soukromí tamních obyvatel, hledali byste marně. Cookova slova totiž do žádného z těchto ožahavých témat ani okrajově nezasáhly. Vzhledem k myšlenkám, které však na úvodu konference prezentoval čínský prezident, se není čemu divit. Ve svém proslovu totiž uvedl, že by měly mít státy možnost řídit a udržovat svůj vlastní internet bez vnějšího narušení, čímž nepřímo naznačil, že podpora či nepodpora cenzury je věcí každého státu a nikdo jiný by mu do jeho rozhodnutí mluvit neměl.

cook v cine

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.