Zavřít reklamu

Věřím, že se vám mohou zdát některé body v následujícím článku jako malichernosti, které byste vůbec neřešili. Na druhou stranu se nám zdá v redakci vše od Applu poměrně propracované a tak nás některé drobnosti spíše zaráží, než abysme je brali jako kritiku na Apple a jeho produkty. Když už však umíme psát poziviní články, rozhodně není od věci napsat také názor na to, co nás na Applu skutečně štve. Pojďte se podívat na pět věcí, kterými nám Apple znepříjemňuje život. Samozřejmě budeme rádi, když se v komentářích dozvíme, čím znepříjemňuje život vám a co vám osobně vadí.

AirPods: aktivace jen když stojíte nebo sedíte

Sluchátka AirPods jsem si primárně koupil jako jedno z nejpraktičtějších a nejlepších handsfree na trhu. Může to znít divně, ale jako Handsfree mi skutečně vyhovují a znám několik lidí, kteří je používají přesně pro tento účel. Když už je však máte rychle zjistíte že večerní usínání s nimi může být velmi příjemné a pohodné zvlášť v momentě, kdy si dáte jen jedno sluchátko a lehnete si na bok. Problém je však v tom, že když si zapojujete sluchátka v leže, tak se zkrátka nezapnou. Apple používá algoritmus, který chápe kdy máte sluchátko v uchu a to se tak aktivuje až poté, co jej do ucha vložíte, aby šetřilo baterii. Problém je, že to funguje sice hezky, ale jen v momentě, kdy vaše hlava je v plus/mínus 90 stupňovém úhlu se zemí. Jakmile je v nulovém úhlu a vy ležíte a zasunete sluchátka do uší, ta se zkrátka nezapnou. Když tedy jdete ležet musíte si sluchátka nejprve vložit do uší nebo si alespoň na posteli sednout, aby se aktivovala.

airpods FB

Facetime: je nebo není obsazeno?

Jednou z nejlepších vychytávek za poslední roky je pro mě osobně bezesporu Facetime a to i v době, kdy máme neomezené paušály. Přece jen možnost volat v rámci Apple zařízení prakticky z čehokoli na cokoli a to jak s videem tak i běžným audio hovorem je super. I Facetime má však své mouchy a tou největší z nich je samotné spojení hovorů. Nejednou se nám s kolegou Danem stalo, že zatím co se ozývá už půl minuty v telefonu vyzvánění, jemu telefon sotva stihl vyzvánět a tak hovor neměl čas přijmout. Já jako volající tak mám pocit že kolega volat nemůže nebo není u telefonu, ovšem on má zase pocit že jej z nepochopitelného důvodu prozváním a jedná se o omyl.

Co nám však vadí mnohem víc je fakt, že pokud vám někdo během probíhajícího Facetime hovoru zavolá klasicky na telefon, neslyší že máte obsazeno. Vy technicky vzato sice obsazeno skutečně nemáte, ovšem prakticky ano, protože těžko budete s někým volat přes Facetime a u toho vyřizovat běžný hovor. Volající tak neví proč jeho volání nepřijmete a vy mu nemáte jak dát vědět, že zrovna probíhá jiný hovor přes Facetime. Netuším zda to je pro Apple technicky nemožné, oznámit volajícímu při probíhajícím Facetime hovoru, že je obsazeno, ale život uživatelů to rozhodně obtěžuje.

AirPods: snadné připojení jen k iOS

Párování AirPods se zařízeními od Applu je dokonalé – stačí je spárovat s jedním zařízením a díky iCloudu se přidají i na všechna ostatní. Horší už je to ale s přepínáním. Pokud máte AirPods spojené například s iPadem a chcete je přepnout na iPhone, pak stačí jen vysunout ovládací centrum a ve widgetu s hudbou vybrat jako zdroj právě AirPods. Jestliže se ale chcete přepnout z iPhonu na Mac, pak už to tak uživatelsky přívětivé není, protože musíte nahoru do menu baru, zde vybrat ikonu Bluetooth, najet na AirPods a kliknout na připojit. Přitom Mac má podle mě oproti iPhonu nebo iPadu mnohem více možností, jak tento proces urychlit a potažmo i zpříjemnit. Očekával bych buďto nějakou klávesovou zkratku nebo úplně jednoduše zkratku v podobě jednoho tlačítka do ovládacího centra. Třeba se jí ale dočkáme s další verzí macOS.

Rodinné sdílení jen s jednou kreditkou

Možnost získat aplikace a služby jako je například Apple Music v rámci takzvaného rodinného sdílení je rozhodně skvělá. Navíc ruku na srdce rozhodně ji nevyužívají jen rodiny ale party kamarádů, kteří tak mohou ušetřit nemalé peníze. Bohužel má však Family sharing tkaé jednu poměrně zásadní nevýhodu. Jakmile totiž někdo vytvoří rodinu v rámci rodinného sdílení, musí zadat také kreditní kartu. Bohužel lze zadat jen jednu jedinou kreditní kartu a z té se pak strhávají peníze za nákupy celé rodiny. Jakmile jste v rodině a chcete si cokoli koupit, peníze se odečtou z jedné jediné kreditní karty, kterou Apple umožňuje zadat. To znamená, že když si chcete koupit něco sám s čím ostatní členové rodiny třeba nesouhlasí, stále za to zaplatíte kreditní kartou zakladatele rodiny.

Jedná se tak ze strany Applu o poměrně nelogický krok, který v podstatě nedává žádný smysl a omezuje uživatele v případě vlastních nákupů. Na druhou stranu se však právě tímto krokem Apple zřejmě snaží přimět uživatele aby využívali službu skutečně jen v rámci rodin, kde menší děti nemají své kreditní karty. Apple tak zamezuje zneužívání v rámci skupin kamarádů, kteří chtějí jen ušetřit.

Aktualizace na macOS

Doba kdy jsme přešel na Mac byla dobou, kdy se vás Windows příliš na nic neptaly. Jakmile se objevila aktualizace, začala se automaticky stahovat, jinak jste neustále odklikávali vyskakující hlášku o zabezpečení vašeho počítače a po stažení se spustila instalace. Ta nejen že šíleným způsobem zpomalila počítač, ale po instalaci se počítač také sám restartoval. Jsou to dlouhé roky dozadu, kdy jsme u Windows seděl naposledy a abych se přiznal ani nevím jak nové verze vypadají a proto netuším, zda je podobná logika ve Windows i dnes. Co mě však jako uživatlei který poprvé přešel na Mac OS X 10.3 Panther v současné době u MacOS vadí je fakt, že se mi každý den ukazuje hláška o tom, jak důležité je nainstalovat novou aktualizaci. Hlášku lze buď uposlechnout a novou verzi nainstalovat nebo ji odložit do zítřejšího dne. Bohužel nic jiného není z uživatelského hlediska možné udělat a tak se den co den setkáváte s otravným oknem o tom, že byste měli svůj Mac aktualizovat. V praxi se s ním setkáváte jen do okamžiku, než jednoho krásného dne omylem kliknete místo odložení na položku instalovat a pak už se děje vůle Applu.

Já vím že se to drtivé většině lidí bude zdát jako totální malichernost, ovšem na druhou stranu mě se na Macu líbilo ze začátku právě to, že vás nikdo neotravoval, nikdo k ničemu nenutil a vše bylo mnohem méně násilné než nyní. Pokud jste zažili dobu okolo Mac OS X 10.3 – Mac OS X 10.6, pak jste zažili nejkrásnější roky MacOS.

recenze Macbook Air

Dnes nejčtenější

.