Zavřít reklamu

Pokud sledujete dění ve světě, nejspíše vám neunikl krvavý incident, která se stala 5. listopadu v Texasu v USA. Do tamního kostela tam v průběhu bohoslužby vnikl šílený střelec a 26 lidí na místě usmrtil, dalších 20 pak při svém řádění zranil. Při jeho útěku a krátké přestřelce ho následně policisté zastřelili. Důvod, který střelec k rozpoutání masakru měl, však zůstává neznámý.

Jasno o tom, proč se tato tragédie vůbec odehrála, mělo přinést vyšetřování FBI. Podle zpráv agentury Reuters to však vypadá, že se chybou FBI celý případ ještě více zkomplikuje. Střelec z kostela měl totiž u sebe iPhone s Touch ID, jehož snadné odemčení je možné provést do 48 hodin od posledního použití Touch ID. FBI však tento čas prohospodařila a dostala se tím pádem do závažného problému – souboje s kódovým zámkem.

Právě odemykání iPhonu pomocí kódu je pro FBI nesmírně složité a v minulosti za něj vynaložilo obrovské peníze. Jablečná společnost je však v tomto ohledu neoblomná a žádné nástroje, které by odemknutí iPhonu umožnily, vyšetřovatelům neposkytne. Největší ústupek, který je Apple ochotný přijmout, je soudem nařízené poskytnutí informací z iCloudu. Pokud však pachatel uchovává klíčová data pouze ve svém telefonu, je přístup do úložiště naprosto zbytečný. I přesto však nabídl Apple pomoc a slíbil, že se bude veškerými žádostmi na získání dat z iCloudu, které bude mít FBI podloženo soudem, zaměří přednostně.

Je si FBI svého pochybení vědoma?

Poměrně zvláštně se staví k celé situaci i samotná FBI. Ta se totiž v prvních dnech po incidentu rozhodla značku telefonu úplně utajit a prozradit ji až na úterní tiskové konferenci. To už ale bylo bohužel na veškeré snahy iPhone odemknout pomocí Touch ID pozdě. Dokonce není jisté ani to, zda se FBI pokusila telefon otiskem prstu mrtvého útočníka vůbec odemknout či zda jej rovnou poslala do svých laboratoří.

Těžko v tuto chvíli říci, jak se celá situace nakonec vyvine. Jasno do celého vyšetřování vnese až analýza dat z iCloudu, která by pár klíčových informací přinést mohla. Pokud tomu tak však nebude, FBI se její pochybení zřejmě velmi prodraží.

apple-fbi

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.