Zavřít reklamu

Představte si, že si v neděli večer nabijete váš notebook, dalších pár dní na něm “vesele” pracujete a do zásuvky ho strčíte až třeba v pátek. Že to není možné? Brzy možná bude. Společnost Microsoft totiž tvrdí, že jsou uvedení podobného notebooku velice blízko.

Není žádným tajemstvím, že se Microsoft ve spolupráci s Qualcommem touto problematikou nějaký pátek zabývá. Klíčem k rozuzlení této zapeklitosti by měl být podle všeho procesor na bázi ARM. Ten je totiž podle všeho opravdu mimořádně úsporný a malý. Ostatně, přesně to je i důvod, proč můžeme tento typ procesorů nalézt například i v dnešních smartphonech. Jelikož se však jejich výkonnost každým rokem neuvěřitelně zvedá, není jejich použití v notebooku, který by byl mimořádně výkonný a navíc neuvěřitelně úsporný vůbec nerealistický.

Výdrž baterie předčila očekávání Microsoftu

Microsoft nedávno na summitu 5G v Hongkongu uvedl, že denně testuje stovky notebooků, ve kterých čipy ARM běží. Z výsledků je prý opravdu nadšený, výrazně totiž převyšuje veškerá očekávání. “Abych byl upřímný, je to výrazně nad naše očekávání. Nasadili jsme si už tak dost vysokou laťku a tímto krokem jsme ji ještě posunuli. Nabíječku k notebooku nyní nepotřebujete vůbec nosit s sebou, počítač si opravdu nabijete jen jednou za pár dní. Až takové životnosti naše baterie dosahuje,” hodnotil úspěšné snahy Microsoftu jeden z jeho zástupců. Další zástupce pak dodal, že by mohly tyto počítače změnit doposud zaběhlé pořádky.

První notebooky s obří výdrží by měly vzniknout v továrnách Asusu, HP a Lenova. Už teď je však jasné, že se o levný špás jednat nebude. Jakmile se však výrobci se společnostmi dohodnou a notebooky se začnou vyrábět ve větším množství, půjde jejich cena logicky dolů.

Byla by však chyba domnívat se, že s myšlenkou využití procesorů na bázi ARM koketuje pouze Microsoft s Qualcommem. I Apple totiž údajně podobné řešení zkoumá a věří, že je budoucím MacBookům vnukne. Pokud se mu to podaří, zároveň sníží svou závislost na čipech od Intelu a podnikne tak další krok k osamostatnění. Zatím to však vypadá spíše na hudbu budoucnosti než na scénář, který by se měl v následujících měsících či letech vyplnit. Nechme se však překvapit.

ARM-Chip-800x534

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.