Zavřít reklamu

Už nějaký pátek je víceméně jasné, že jsou snahy Applu o vytvoření vlastního autonomního vozidla ty tam. Mrtvý projekt, do kterého Apple nasypal velké peníze, však před časem ožil. Jablečná společnost sice vykročila zcela jiným směrem, hlavní myšlenka, kterou je vytvoření samořiditelného auta, však zůstala. A jak se zdá, z myšlenky se stává krůček po krůčku realita.

Před nějakým časem jsme vám přinesli exkluzivní fotografie vozidel Lexus RX450h, na kterých Apple svůj řídící software testuje. Od klasického automobilu totiž přešel “pouze” na něj, protože v něm vidí daleko větší potenciál a věří, že ho rozšíří do mnoha odvětví. Vraťme se ale k samotnému Lexusu. Jeho senzory se totiž postupem času markantně změnily.

Jedná se o finální verzi?

V krátkém videu, které se objevilo na Twitteru, si můžete detailně prohlédnout, jak by mohla první generace jablečných autonomních pilotů vypadat. Spleť kamer, senzorů a čidel je ukryta pod čistým bílým plastem, který dodává celému systému na jednoduchosti. Celá řídící jednotka systému je pak podle zjištění MacCallistera Higginse, který video natočil, umístěna na střeše, na rozdíl od konkurenčních společností umisťujících celou řídící jednotku do kufru. Ostatně, podívejte se sami.

Tak co, jak na vás tato technologie působí? Možná vás na první pohled příliš neučaruje, pokroková však bezesporu je. Navíc je vcelku pravděpodobné, že se skutečně jedná o jeden z posledních prototypů. Jablečná společnost totiž před časem prohlásila, že by chtěla ve svém Apple Parku právě autonomně řiditelná vozidla k přepravě zaměstnanců využít. A jelikož se otevření nového sídla blíží mílovými kroky, začínají být dopravní prostředky na pořadu dne. Zprvu by se mohlo jednat právě o podobné Lexusy. Později bychom se však měli dočkat i autobusu či podobné hromadné dopravy. Těžko ale říci, jak moc bude potřeba pro její fungování systém upravit.

Tak či tak jsou nové fotografie a videa velmi zajímavá a potvrzují, že Apple s autonomním řízením opravdu neotálí. Nechme se tedy překvapit, kdy tato vozidla poprvé vyjedou na silnice plnit svou funkci.

lexus self driving fb

Dnes nejčtenější

.