Zavřít reklamu

Apple začíná stále více působit ve zdravotnickém průmyslu, dokonce před nedávnem usiloval o akvizici startupu Crossover Health, který pomáhá velkým zaměstnavatelům vybudovat a provozovat lékařské kliniky přímo v jejich závodech. Crossover Health poskytuje firmám jako Apple, Facebook, Microsoft a LinkedIn zdravotní a wellness služby v rámci jejich kampusu. Startup má dále klinická pracoviště v New Yorku a v oblasti Bay Area.

Apple vyjednával akvizici několik měsíců, ale nakonec bez úspěchu. Oslovil ještě amerického celostátního poskytovatele zdravotní péče One Medical.

Prozatím není jasné, jaké má cupertinská společnost úmysly. Buď chce vybudovat vlastní síť klinik, podobně jako má vlastní síť maloobchodních prodejen, nebo chce pouze spolupracovat se současnými hráči na trhu.

Odborníci se nechali slyšet, že jablečná firma se začíná zabývat zdravotnickými klinikami, aby rozvinula svou maloobchodní činnost. „Pomohlo by to vybudovat větší důvěryhodnost Apple Watch a dalších aplikací pro zdraví,“ domnívá Nina Kjellson, prominentní zdravotnická technická investorka, která o plánech Applu nic neví. Dokonce s ní souhlasí Richard Milani, šéf kliniky Ochsner Health System v New Orleans, jehož nemocnice jako první začala používat Apple Watch jako nástroj pro monitorování zdravotního stavu pacienta. „Takový krok by mě nepřekvapil, protože Apple prokázal, že jeho zájem o zdravotní péči není povrchní,“ řekl Milani.

Očekává se, že technologický gigant v následujících letech bude stále více působit v oblasti zdravotní péče. CEO Tim Cook nedávno uvedl, že považuje oblast zdraví spíše za obchodní příležitost než za filantropické úsilí. „V oblasti zdraví je mnohem více,“ řekl v rozhovoru pro Fortune. „Je tu spousta věcí, na kterých pracujeme a o kterých vám nemůžu říct.“

Ve Spojených státech je nedostatek lékařů. Podle odborníků by mělo v této zemi do roku 2025 chybět 35 000 lékařů. Apple v posledních letech najal desítky lékařů, zdravotních konzultantů a dalších doktorů, což potvrzuje pouze to, že to se zdravotnickým průmyslem myslí opravdu vážně.

Apple se snaží navíc zjistit, zda jsou jeho Apple Watch tak přesné a citlivé, aby se mohly používat jako nástroj, který by dokázal poznat poruchu srdečního rytmu známou jako fibrilaci síní.

apple-kyvadlova-doprava-fb

Zdroj: CNBC

Dnes nejčtenější

.