Zavřít reklamu

Apple nedávno potvrdil, že tlačítka pro odpojení Wi-Fi a Bluetooth, která se nachází v ovládacím centru, neslouží pro jejich úplné vypnutí. Pokud v ovládacím panelu Wi-Fi nebo Bluetooth vypnete, pouze se jen odpojíte od sítě resp. od bezdrátového zařízení. Apple si za tento úkon zasloužil nemalou dávku kritiky. Ještě k tomu se Wi-Fi a Bluetooth znovu automaticky aktivují v 5:00 hodin ráno. Zapnou se také po restartu zařízení.

iOS 11 má takto fungovat, a to proto, aby Wi-Fi a Bluetooth byly neustále k dispozici pro funkce AirDrop, AirPlay, Apple Watch, lokalizační služby a další. V důsledku této nepříjemné změny se Electronic Frontier Foundation (EFF) domnívá, že iOS 11 ohrožuje bezpečnost uživatelů. EFF také uvedlo, že přepínače jsou navíc pro neznalé uživatele velice zavádějící:

„Pokud je telefon navržen tak, aby se choval jinak, než se z uživatelského rozhraní předpokládá, může to mít za následek ohrožení soukromí uživatele. Uživatel nemůže mít ponětí, jak se zařízení v takovém případě zachová. To může vést k tomu, že lidé přestanou vývojářům operačního systému věřit. Uživatelé nebudou chtít smartphone nadále aktualizovat. Vzhledem k tomu, že uživatelé považují telefon s iOS jako základ, pokud chtějí mít chráněné soukromí, je tato důvěra zásadní.“

EFF také říká, že zmiňovaná „bezpečnostní mezera“ může teoreticky zjednodušit práci hackerům při útoku na vaše zařízení, vzhledem k zranitelnosti a nedostatkům v moderních Bluetooth zařízeních. V článku bylo ještě dodáno, že by Apple měl minimálně deaktivovat funkci, při které se tyto služby automaticky znovu v 5:00 zapnou. Celkově se většina argumentů EFF shoduje s názory uživatelů iOS 11. Uživatelé jsou samozřejmě s touto změnou nespokojeni.

Pokud v iOS 11 chcete službu WiFi nebo Bluetooth úplně vypnout, je nutno takto učinit přímo v nastavení telefonu. Druhá možnost je zařízení uvést do režimu Letadlo. Apple se ale brání a uvedl, že by se uživatelé pro co nejlepší možný zážitek v iOS 11 měli snažit udržet WiFi a Bluetooth zapnuté, jak to jen půjde.

iOS 11 ovladaci centrum Wi-Fi Bluetooth FB

Zdroj: macrumors.com

Dnes nejčtenější

.