Zavřít reklamu

Úderem včerejší devatenácté hodiny vydal Apple ostrou verzi nového macOS High Sierra, na kterou mohou aktualizovat všichni uživatelé, kteří na svém Macu mají nainstalovaný macOS Sierra. High Sierra přináší řadu novinek, ale tou nejvýznamnější je jednoznačně nový souborový systém APFS. Řada uživatelů právě kvůli APFS uvažuje o čisté instalaci. Zajistí se tím nejenom hladký přechod, ale odstraní se i jisté problémy, které se mohly na starší verzi vyskytnout. Proto si dnes ukážeme, jak vytvořit instalační USB flashdisk, díky kterému lze čistou instalaci provést.

Co budeme potřebovat

  1. Systém macOS High Sierra (stáhnete zde)
  2. Flashdisk o kapacitě minimálně 8 GB
  3. Mac a aplikaci Terminál

Příprava flashdisku

Z flashdisku je potřeba si zálohovat všechna data, protože jeho obsah bude kompletně smazán. Až zálohu dokončíte, připojte flashdisk k Macu (pokud tak ještě nemáte) a otevřete aplikaci Disková utilita (ve Finderu složka Aplikace –> Utility). V menu vlevo označte připojený flashdisk, zvolte nahoře Smazat, jako formát nastavte Mac OS rozšířený (žurnálovaný) a do pole pro název napište „HighSierra“ (bez uvozovek). Jakmile se proces formátování dokončí, můžete utilitu zavřít a přejít na samotné vytváření instalačního flashdisku.

Jak vytvořit instalační USB flashdisk s macOS High Sierra

Mějte flashdisk stále připojený k Macu. Ověřte si, že již máte systém macOS High Sierra stažený – po úspěšném stažení se automaticky otevře okno s nabídkou zahájení instalace, které můžete klidně zavřít. Otevřete si Terminál (ve Finderu opět složka Aplikace –> Utility). Do Terminálu zkopírujte následující příkaz a potvrďte jej enterem:

sudo /Applications/Install macOS High Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/HighSierra --applicationpath /Applications/Install macOS High Sierra.app --nointeraction &&say Done

Budete vyzváni k zadání svého hesla a následně se spustí proces vytváření instalačního flashdisku. Celý proces trvá přibližně 10 minut, záleží však i na tom, jaký flashdisk jste použili. Pokud vše proběhne v pořádku, tak v Terminálu vypíše hláška „Done“ a ve Finderu se vlevo v postranním panelu zobrazí jednotka s názvem Install macOS High Sierra.

Jak zahájit instalaci z USB flashdisku

Abyste zaháli čistou instalaci z instalačního flashdisku, je potřeba Mac restartovat a při jeho opětovném spouštění držet klávesu alt (option, ⌥). Objeví se vám nabídka, ve které naleznete i vytvořený instalační USB flashdisk. Neprve ale zvolte v horní nabídce položku Utility –> Disková utilita a naformátujte disk, na kterém je nainstalovaný váš dosavadní systém. Tím disk kompletně vymažete a přijdete tak o veškerá data. Je proto nutné mít vytvořenou zálohu – ideálně přes Time Machine nebo minimálně mít nejdůležitější data (dokumenty, fotografie atd) nahraná alespoň na iCloud Drive či někde na externím disku. Po dokončení formátování diskovou utilitu zavřete křížkem a poté pokračujte v instalaci, která vás již navede.

macOS High Sierra instalacni USB flashdisk

Dnes nejčtenější

.