Zavřít reklamu

Jednou z novinek v iOS 11 je funkce Tíseň SOS. Ta umožňuje uživateli v případě jakékoliv nouze rychle a jednoduše vytočit čísla služeb záchranného systému. Ukázalo se, že funkce Tíseň SOS má ještě jeden benefit – je to způsob, jak rychle a nepozorovaně deaktivovat funkci Touch ID.

Funkci Tíseň SOS lze aktivovat tak, že uživatel pětkrát rychle za sebou stiskne vypínací tlačítko svého iPhonu. Po pátém stisku se na displeji zobrazí nabídka vypnutí iPhonu, zobrazení zdravotního ID (pokud ho uživatel nastavil) nebo volání na tísňovou linku.

Spolu s těmito možnostmi je uživateli nabídnuta i možnost „Zrušit“. Pokud tedy stisknete pětkrát rychle po sobě vypínací tlačítko svého iPhonu a poté zadáte Zrušit/Cancel, automaticky se deaktivuje možnost použití čtečky otisku prstu Touch ID a telefon začne požadovat zadání číselného kódu. Stejně tak se funkce Touch ID automaticky deaktivuje, když provedete nouzové volání.

touchiddisabled-800x709 (1)

Jedná se o užitečnou skrytou funkci, která umožní uživateli nenápadnou a okamžitou deaktivaci Touch ID v situacích, kdy by hrozilo, že může být přinucen odemknout svůj telefon otiskem prstu – například při přepadení. Pokud je Touch ID tímto způsobem deaktivováno, nelze iPhone bez použití číselného kódu odemknout.

Za zmínku stojí také fakt, že pokud tímto způsobem deaktivujete Touch ID, neexistuje způsob, jak zjistit, že k deaktivaci došlo. Jakmile stisknete vypínací tlačítko a klepnete na „Zrušit“, uzamkne se telefon stejným způsobem a se stejnou zprávou na displeji, jako když uběhne více než 48 hodin od posledního odemčení zařízení otiskem prstu.

Funkce Tíseň SOS bude k dispozici na všech telefonech podporujících operační systém iOS 11. Kromě deaktivace Touch ID je možné funkci využít k rychlému kontaktování tísňové linky nebo pohotovostních kontaktů v případě jakékoliv nehody nebo problému. V současné době je iOS 11 k dispozici vývojářům a beta testerům z řad veřejnosti, oficiální verze bychom se měli dočkat na podzim.

iOS 11 FB 2

Dnes nejčtenější

.