Zavřít reklamu

Dodavatel cupertinské společnosti Foxconn včera oficiálně potvrdil své plány vybudovat za 10 miliard dolarů továrnu ve Wisconsinu. Tim Cook před několika dny slíbil americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, že v USA postaví tři velké továrny v USA, ale závod ve Wisconsinu, který má stavět dodavatel Applu, nebude produkovat žádné součástky pro Apple. Podle všeho bude vyrábět displeje pro značku Sharp.

Podle odborníků a analytiků, kteří promluvili pro deník The Wall Street Journal, je velice nepravděpodobné, že by se Apple dostal do USA tak rychle. Odborníci tvrdí, že šance, že Apple rozšíří svou působnost v zemi za velkou louží, je velice nízká. Apple si totiž v Číně vytvořil sofistikovaný dodavatelský řetězec, přičemž zasílání komponent pro iPhony a iPady do USA by snížilo ziskovou marži, což Apple podle odborníků nedovolí.

Apple se už kdysi snažil vyrábět jablečné produkty v USA, ale bez úspěchu. Poslední neúspěšný pokus byl v roce 2012, kdy chtěl vyrábět počítače Mac pro v USA. Počítače se měli vyrábět ve výrobních závodech v Texasu a Kalifornii ve spolupráci s firmami Flex Ltd., Flextronics a Quanta Computer Inc.. Nicméně téměř 70 % přístrojů, které byly vyrobeny v těchto fabrikách, nesplňovaly normy kvality a musely být následně vyřazeny z provozu. Potom se však věci zlepšily, ale začátek byl pro firmu skutečně krutý.

Apple sice tvrdí, že postaví tři obrovské továrny v USA, ale odborníci tomu prostě nevěří.

Tim Cook bad FB

Dnes nejčtenější

.