Zavřít reklamu

Americký prezident Trump dnes s velkou slávou oznámil, že Apple ve Spojených státech vybuduje tři továrny. Už dlouho se hovoří o podobných plánech Foxconnu, dvorního výrobce komponent pro cupertinskou společnost. Dokonce měla padnout i konkrétní místa, kde firma své závody vybuduje. Její zástupci však prohlásili, že definitivní rozhodnutí zatím nemají.

V úterním prohlášení pro CNN Money jen zopakovali slova z 12. července. Jednání stále probíhají a závěry se mohou ještě měnit. „V této chvíli není možné potvrdit umístění těchto potenciálních investic,“ sdělil zástupce Foxconnu. „Stejně tak nemůžeme říct, kolika pracovním místům by dala vzniknout,“ dodal.

Donald Trump opakovaně řekl, že Foxconn by mohl továrnu postavit ve wisconsinském městě Kenosha. Předseda představenstva společnosti Terry Gou zase v minulosti prohlásil, že možností by byla i Pennsylvánie. Spekulace ohledně závodu ve Wisconsinu, který je už téměř jistý, však naznačují, že spíš než komponenty pro Apple by se v něm měly vyrábět velké televizní obrazovky. Pro Apple by měl Foxconn vyrábět na jiném místě v Americe.

Prozatím není zřejmé, zda je Foxconn součástí záměru Applu vybudovat ve Spojených státech tři velké fabriky, jak slíbil šéf jablečné firmy Tim Cook prezidentu Trumpovi, anebo jde o dva zcela odlišné projekty. Apple má nyní v USA dva partnery pro výrobu – Flex v Texasu a Quantu v Kalifornii. Obě společnosti se podílejí na výrobě Maců.

„Mluvil jsem s panem Cookem. Ten mi slíbil tři velké továrny,“ řekl Donald Trump v rozhovoru pro Wall Street Journal. „Řekl jsem mu: ‚Víš, Time, pokud nevybuduješ továrny v této zemi, nepovažuji svou administrativu za ekonomický úspěch.‘ Zavolal mi a řekl, že do toho půjde.“ Mluvčí Applu však odmítl Trumpova slova komentovat.

Vedle Wisconsinu, o němž by měl pravděpodobně finální verdikt padnout už dnes večer, se hovoří i o dalších továrnách, do nichž má Foxconn v Americe investovat. Zatím pouze údajný plán Foxconnu zahrnuje obnos 10 miliard dolarů a týkat by se mohl amerických států Ohio, Michigan, Illinois, Indiany nebo Texasu. Tyto názvy prý padly na dubnové schůzce Trumpa s šéfem Foxconnu Gouem a právě na jednom z těchto míst by měly výrobní linky realizovat objednávky Applu.

Foxconn sídlo

Zdroj: AppleInsider

Dnes nejčtenější

.