Zavřít reklamu

Applu už po letošních patáliích s výrobou displeje pro chystaný iPhone 8 došla trpělivost. Podle nejnovějších informací se totiž na Taiwanu rozhodl rozjet vlastní výzkumnou a vývojovou linku OLED panelů, které by chtěl v budoucnu využívat pro své produkty. Není se čemu divit. Velkou část viny na zpoždění výroby nové vlajkové lodi nesou právě nespolehliví dodavatelé tohoto nadmíru důležitého komponentu. Tomu by však měl být v příštích letech konec.

Informace, které pronikly dnes na světlo světa, hovoří o velkém nákupu již zmíněných technologií, respektive její nejdůležitější části společností Apple. Ta nyní vlastní chemickou linku, která vyrábí tenké vrstvy polymeru, ze kterých se následně OLED displej skládá. Kvalitu této výrobní linky by měl zaručit i fakt, že přesně na nich vyrábí své displeje i Samsung. Jihokorejský gigant by však rád své výsostné postavení v tomto odvětví trhu do budoucna ještě více vyzdvihl a proto se rozhodl od svého dodavatele odkoupit pět z celkových deseti výrobních linek, které v roce 2018 plánuje vyrobit. Tímto krokem se Samsung velmi rázně přiblíží dokončení svého plánu na vytvoření největší továrny na OLED panely na světě, kterou by chtěl masově spustit už v roce 2019.

Reálné fotky iPhonu 8 získané BGR

Pod Samsungem se houpe židle 

Jablečná společnost však svým krokem plány Samsungu trochu zkomplikovala. Sice s ním má podepsanou dvouletou smlouvu, která zajišťuje dodávku až 92 milionů zakřivených OLED panelů pro své iPhony, spuštění vlastního závodu by však konečné číslo radikálně snížilo. Jisté je však to, že se panely od Samsungu objeví stoprocentně v chystaných iPhonech 8. Ty nejpozitivnější scénáře totiž hovoří o spuštění jablečné OLED linky až v roce 2019. V tom roce by totiž Apple podle některých zdrojů rád představil své veškeré telefony s OLED displejem. Tento krok by však znamenal obrovskou výrobní zátěž a je více než jasné, že by ji sám Apple neutáhl. Spolupráce se svým největším konkurentem však není pro lidi okolo Tima Cooka též tím pravým ořechovým. Proto se v poslední době stále častěji skloňuje spojení Apple a LG. Právě LG by totiž o získání zakázky na OLED displeje pro jablečné telefony moc stálo a podle některých informací už si dokonce s Applem pláclo. Své výrobní linky už totiž LG začalo pomalu přestavovat na masovou výrobu OLED panelů, které by měly být vedle těch od Applu hlavním zdrojem displejů pro iPhony v roce 2019.

 

To, zda se Apple nakonec k výrobě vlastních displejů opravdu uchýlí zatím, není zcela jasné. Nákup linky a potřebných komponentů je sice jedna věc, náročnost procesu výroby je však věc druhá a naprosto odlišná. Pokud však Apple od svého plánu nakonec neodstoupí, může společně s LG Samsungu hodně zavařit. Lépe řečeno, Samsung jako takový neohrozí v tomto odvětví zřejmě ještě pár let nikdo a nic. Jestliže však začnou ostatní společnosti své displeje vyrábět samy a trh se jimi zasytí, největší továrna OLED displejů na světě bude Samsungu stejně k ničemu. Uvidíme však, jak se s tím ostatní výrobci poperou. Do té doby je jisté jen to, že minimálně pro letošek bude naše nakousnuté jablko alespoň částečně jihokorejské.

Samsung iPhone 8 OLED

Dnes nejčtenější

.