Zavřít reklamu

Budoucí iPhony nebo MacBooky půjdou pravděpodobně daleko snáze opravovat a tím pádem nám déle vydrží. Přeje si to Evropská unie.

Snaha Evropské komise usnadnit spotřebitelům život se samozřejmě netýká jen Applu. Poslanci tlačí na všechny výrobce elektroniky, aby zvýšili životnost svých produktů a umožnili, aby se dala jejich zařízení snadno opravovat.

Prvotřídní zákaznické služby Applu sice nemusíme představovat, někdy ale mohou bolet. A to především peněženku. Opravit si nějaký výrobek od cupertinské společnosti svépomocí je pak takřka nemožné. Je to zejména kvůli prvotřídnímu designu a celkovému uspořádání.

A přesně to chce Evropská komise změnit. Připravila seznam opatření, která „zajistí, aby spotřebitelé mohli používat odolné, vysoce kvalitní výrobky, jež lze opravit a modernizovat“. Zatím jde o pouhá doporučení, jimiž by se podle představ Komise měly společnosti jako Apple řídit.

Například by měla být pro každou kategorii výrobků stanovena minimální doba životnosti, jež by se měla počítat už od zahájení výroby. V případě opravy trvající déle než měsíc by se měla úměrně této době prodloužit i záruční lhůta. Dále je v seznamu uvedeno, že opravu by měl být schopen provést jakýkoliv subjekt, nejen ten oficiální. A Evropská komise by si rovněž přála, aby baterie či LED diody nebyly napevno připevněny k výrobku, pokud to není z bezpečnostních důvodů.

Přestože jde zatím o pouhá doporučení, známe Evropskou komisi. Některé body ze seznamu se klidně mohou stát součástí unijního práva, ani nebudeme vědět jak. Aby to ještě nedopadlo tak, že se pro Evropu budou vyrábět speciální iPhonu, MacBooky a další zařízení…

eu-fb

Dnes nejčtenější

.