Zavřít reklamu

Apple během včerejšího večera představil nový operační systém macOS High Sierra a i když název může znít jako vtip, o vtip se rozhodně nejedná. Právě naopak se mi novinka z dílny Applu líbí víc než ty předchozí a troufám si po prvních zkušenostech říct, že macOS High Sierra je po dlouhé době podobná aktualizace jako v případě Mac OS X 10.6 Snow Leopard. Apple totiž přidal pro běžné uživatele jen pár viditelných novinek, které skutečně potěší a my tak budeme mít po dlouhé době opět možnost začít všechny nové funkce používat a vnímat bez toho aniž bychom museli číst dlouhé seznamy všeho, co je nové.

Tou nejdůležitější novinkou je však něco, co zaregistrujete jen při instalaci a pak to již nikdy vnímat nebudete, Apple File System. Apple tuto novinku představil již v loňském roce s tím, že se s ní poprvé setkáme v iOS 10.3 a následně v macOS High Sierra. Macy dlouhé roky používaly na dnešní dobu již zastaralý systém HFS+, který nyní nahrazuje Apple File System. Nový Apple File System s vyspělou architekturou, která nabízí novou úroveň zabezpečení a odezvy. Nová 64bitová architektura je navržená pro současná flashová úložiště. A připravená i pro ta budoucí.  Běžné úlohy, třeba duplikace souboru nebo zjištění velikosti složky, jsou hotové okamžitě. Více se o novém Apple File Systemu dočtete přímo v následujícím článku.

Kromě Apple File Systemu, který běžný uživatel nebude v podstatě vnímat jsou v macOS High sierra spíše drobné novinky, které se týkají zlepšeného vyhledávání v aplikaci Mail, kde můžete maily pečlivě třídit na základě různých specifikací jako je datum, související kontext, odesilatel, čas a mnoho dalšího. Další věcí, které si všimnete je vylepšená aplikace Photos, která nabízí detailnější možnosti úpravy fotografií, stejně jako pokročilejší vyhledávání, třídění fotografií a mnoho dalšího. Photos se stává skutečně poloprofesionálním nástrojem, který bude drtivé většině amaterských fotografů stačit k tomu, aby si své fotografie upravily k obrazu svému.

Další novinku pak objevíte v poznámkách, kde si máte možnost přišpendlit důležité poznámky přímo na vrhol seznamu jednotlivých poznámek. V poznámkách je navíc nově možné vytvářet poměrně pokročilé tabulky a zapisovat si tak nejen texty, ale také čísla přímo v přehledech, které navíc mají základní funkce, jenž znáte například z excelu. Apple nově umožňuje ukládat veškeré zprávy z iMessage přímo do iCloudu a tak je mít jednak zálohované ale také k dispozici na všech zařízeních které máte. S iCloudem souvisí také nové tarify, kdy si za 249Kč můžete nově připlatit za  2TB uložiště. Další novinky v macOS High Sierra jsou skutečně jen kosmetické a najdete zde například novou ikonku pro Siri a podobné drobnosti o kterých se nemá cenu příliš rozepisovat. Samozřejmě se pak významné změny dočkalo Safari, kterému se věnujeme v samostatném článku níže.

Pokud se k novince dostanete, mohu z vlastní zkušenosti říct, že se nemusíte obávat funkčnosti samotného systému. Ten je v pořádku a i v první beta verzi se nesetkáte s pády nebo problémy s tím, že by něco nefungovalo. Systém je však poměrně pomalý a pro běžnou práci je v současné době alespoň na starších počítačích téměř nepoužitelný. Instalaci proto raději volte stejně jako my jen na záložní počítače a ne na svůj primární stroj.

macOS High Sierra FB

Dnes nejčtenější

.