Zavřít reklamu

Systém macOS je populární velmi snadnou údržbou. Běžný uživatel se nemusí prakticky nikdy o nic starat. Přesto se mezi vámi najdou tací, kteří chtějí vzít systém tak trochu do vlastních rukou. S tím souvisí dnešní hlavní téma, což je smazání veškerých cache a obecně dočasných souborů nashromážděných aplikacemi ve vašem Macu. Takové soubory dokážou zabírat až celé gigabajty, zároveň tak se může jednat pouze o kilobajty. Zjednodušeně jsou to zbytková data obsahující například historii webového prohlížeče, paměť zpráv i všech ostatních aplikací. Mac se dokáže většiny těchto zbytků zbavit sám, více pokročilí uživatelé mohou přesto tyto soubory mazat manuálně.

Návod ukáže jak manuálně vyčistit cache soubory aplikací z aktivního uživatelského účtu. K postupu není třeba stahovat žádný pomocný nástroj. Následující instrukce by však měli využívat jen pokročilí uživatelé a to pouze zřídka, jelikož jde o zásah do systému na místě, kde se nepředpokládá aktivita běžného člověka. Promazání je užitečné v případě, že některá aplikace nefunguje tak­­, jak by měla. V každém případě se doporučuje před operací zálohovat celé zařízení. Pokud si chcete vyčistit Mac jednodušeji, doporučujeme si přečíst recenzi aplikace Clean my Mac.

Jak vymazat Cache aplikací z Macu

  1. Nejprve doporučujeme zálohovat zařízení
  2. Ukončete všechny běžící aplikace
  3. Běžte do Finderu
  4. Klikněte na Otevřít v horní liště nabídek a poté držte klávesu Option (alt)
  5. Zobrazí se ikona Knihovna a tu otevřete. Knihoven je v macOS více, proto si ověřte, že jste skutečné v té správné. Cesta do této složky by měla být: Název spouštěcího disku > Uživatelé > Jméno uživatele > Knihovna
  6. Otevřete složku Caches
  7. Vyberte soubory, které si přejete smazat a přesuňte je do koše. Můžete vybírat jednotlivě podle toho, které aplikaci daný soubor patří. Například složka „com.apple.Safari“ bude obsahovat cache data ze Safari.
  8. Vysypte koš a nejlépe ještě restartujte celý Mac

Nyní by jste mohli pocítit uvolnění úložiště v řádu několika kilobajtů až i několika gigabajtů v závislosti na typu promazané aplikace. Pokud však cache aplikace nezabírá závratně velké množství úložiště nebo se nejedná o chybnou aplikaci, znovu doporučujeme je vůbec nemazat. Postup pro vymazání cache paměti přímo operačního systému bude následovat v některém z dalších článků.

macos-trash-fb

Dnes nejčtenější

.