Zavřít reklamu

CleanMyMac 3 iconJen před pár vteřinami skončilo informační embargo na recenze CleanMyMac 3 a tak vám ji jako jedni z prvních na světě přinášíme. Hned na úvod musím říct, že si uvědomuji jak kontroverzní téma CleanMyMac a další podobné softwary jsou. Někteří tvrdí, že jsou zcela zbytečné, protože OS X má denní, týdenní, měsíční a roční scripty, které se starají o promazání veškerého balastu sami od sebe, jiní CleanMyMac milují. Přiznám se že patřím právě k druhé skupině uživatelů a CleanMyMac používám od jeho první verze a rozhodně v tom budu pokračovat. Pojďte se tedy podívat, co novinka kterou jsme měli možnost předčasně testovat nabízí.

V dnešní recenzi se zaměřím především na novinky, které oproti předchozí verzi přináší CleanMyMac 3 a proto se k samotné aplikaci vyjádřím jen krátce. CleanMyMac je souhrná aplikace umožňující pročistit OS X od veškerého balastu počínajíc nepoužívanmi soubory a konče odstraněním historie internetového prohlížeče nebo balastem, který vzniká ukládáním logů na disku. Aplikace umožňuje buď automatický úklid, který předem naplánujete na dané dny nebo ruční úklid, který máte možnost provést kdykoli chcete.

Kromě odstranění nežádoucích souborů je zde také možnost odstranit například položky instalované do system preferences nebo například jednotlivé aplikace a to včetně všech souborů, ať se již nachází na disku kdekoli. Není totiž pravda, že pokud v OS X odstraníte ikonu aplikace, odstraníte skutečně vše, co souvisí s danou aplikací a právě proto je tu CleanMyMac.

CleanMyMac 3 přímo v menuBar
Hlavní novinkou u „trojky“ oproti předchozí verzi je ikona v menuBar, která vás informuje o aktuálním stavu počítače. Nejedná se o komplexní monitoring typu iStats, ovšem máte zde přehled nad tím, co může CMM (CleanMyMac) ovlivnit. Vidíte tedy informace o discích a to včetně těch externích nebo Boot Campu, dále pak máte přehled o aktuálním stavu operační paměti s možností jedním klikem paměť okamžitě vyčistit, informace o souborech v koši a opět s možností koš okamžitě vysypat a v případě přenosných počítačů vidíte také informace o baterii. Nechybí pak ani tlačítko na okamžité spuštění CMM.

CleanMyMac 3 menubar

Položka v menuBar je poměrně zajímavá, nabízí totiž okamžitý přístup k uvolnění paměti, což předchozí verze nenabízela a nemusíte tak kupovat a instalovat další aplikace za tímto účelem. Odstranění věcí z koše je sice fajn, ale není to nic, co by se nedalo stejnými dvěma kliky udělat i přímo v koši. Líbí se mi však okamžitý přehled o využití místa na všech discích, což je věc, která se v nové verzi OS X hledá jen skutečně složitě. Hlavním cílem menuBar je však v případě CMM upozornit na chybějící místo na disku, případně na problém s operační pamětí a tak dále. Okamžitě tedy získáte varování v případě, že se něco děje, ovšem stejné varování s výjimkou informací o RAM poskytuje i sám OS X. V nastavením CCM 3 si pak můžete zvolit při kterých hodnotách se má objevit notifikace. Novinka je to tedy sice pěkná, ovšem na zadek si z ní rozhodně nemáte důvod sedat a to nejen proto, protože při čtení tohoto článku pravděpodobně sedíte.

CleanMyMac 3 Menubar
CleanMyMac 3 a nové vychytávky!
Samotná aplikace CleanMyMac 3 nyní nabízí nejen více flat design a rozhraní pro Yosemite, ale také dvojici kategorii, mezi které patří Cleaning a Utilities. Vše je mnohem lépe a logičtěji děleno než v předchozí generaci a pochopitelně  jsou zde i nové a to skutečně zajímavé funkce. Co je pro mě osobně největší přínos celé aplikace je fakt, že po proscanování každé jedné položky vám kromě tlačítka Clean, nabídne aplikace také položku Review Details. V ní pak vidíte naprosto přehledně vše co se chystáte odstranit. Máte tak kontrolu, která v předchozí verzi chyběla a můžete si být jisti, že neodstraníte nic důležitého! Pojďme se však podívat také na nové položky, které CMM 3 nabízí a jenž pochopitelně můžete také pročistit.

cleanMyMac 3

První na co vám padne zrak jsou položky iTunes Junk, ve kterých máte možnost odstranit nepoužíváná iOS data a také zničené downloady nebo nekompletní data, která iTunes obsahuje. Jen pro zajímavost mi při prvním spuštění na zhruba 4 měsíce starém iMacu Retina našel CMM 3 v iTunes Junk 13GB nepotřebných věcí, mezi které patří například staré zálohy iOS zařízení, které jsou již dávno nahrazeny novými a tak dále. Nemusíte se bát o poslední zálohy, repsektive o zálohy mladší než dva týdny zpět nepřijdete, i když i ty můžete pochopitelně odstranit, ovšem jen na vlastní žádost.

Další novinkou je pak Mail Attachments, což je proscanování a promazání veškerých příloh v mailech. Osobně patřím mezi lidi, kteří používají aplikaci Mail jako kalendář, task manager, contact list a uložiště všeho, co vím že někde mám ale netuším kde, ovšem někdy mě to někdo poslal. Pro mě osobně je tedy tato položka zcela k ničemu a nedokáži si její použití představit. Věřím však, že jsou lidé, kteří skutečně nechtějí mít bordel ve svých přílohách a tak nechají čas od času tyto věci odstranit, já mezi ně však nepatřím. Je však pozitivivní, že můžete nechat odstranit jen některé typy souborů, jako jsou například obrázky a dokumenty zachovat.

CleanMyMac 3

CMM 3 Utilities
Jak jsme již uvedl výše, menu je tentokrát rozděleno na dvě série položek a zatím co první patří položkám k pročištění, druhá je ještě zajímavější. Zdánlivě se může zdát, že oproti předchozí generaci přibývá jen položka Maintenance a Privacy, ale ostatní položky prošly velmi vyznanými změnami a vše je zde defakto nové. Uninstaller samozřejmě i nadále umožňuje kompletní odstranění aplikace včetně veškerých souborů ať již jsou kdekoli na disku. Ovšem nově dokáže také udělat takzvaný Application Reset, který spočívá v tom, že se odstraní veškerá data kromě samotné aplikace. Odstraníte nastavení, data a soubory které si aplikace vytvářela na disku (data vytvořena úmyslně aplikací pochopitelně neodstraníte!), odstraníte tedy veškerý balast a nastavení aplikace a zůstane vám pouze holá aplikace tak, jak když jste ji poprvé nainstalovali. To se hodí zejména u komplexních aplikací typu Photoshop a FinalCut, které časem skutečně díky množství balastu ztrácejí výkon.

Další položkou je nový Maintenance, kde máte možnost opravit a zrychlit Mac. Můžete zde spustit scripty o kterých jsme mluvil v úvodu článku, máte možnost nechat přeindexovat například Mail nebo Spotlight a tak dále. Zkrátka pokud vašemu počítači dochází dech, máte možnost jej zde skutečně zrychlit. Celkově můžete spustit scripty na opravu počítače, opravit přístupová práva, ověříte disk, zrychlit mail pomoci reindeace a to stejné udělat se Spotlightem a vyčist DNS Cache.

Pod položkou Privacy si nepředstavujte nastavení soukromí, ale vymazání citlivých a soukromých informací, které obsahují různé messangery, internetové prohlížeče a další věci, přes které probíhá komunikace. Tato položka je naprostou novinkou v CMM a umožňuje zvolit konkrétní aplikaci jako je například Messages a v ní poté nechat odstranit konverzace a to buď kompletně nebo jen s vybranými lidmi, přílohy a tak dále. Například u Skype můžete odstranit jednotlivá volání nebo vymazat celý seznam volání a veškeré přílohy které prošly přes Skype. Samozřejmě lze promazat také Safari a další prohlížeče. Promazat můžete také samotný počítač a vše citlivé co si o vás ukládá.

Privacy CMM3

Další položkou jsou pak Extensions, což jsou nejrůznější rozšíření, která bylo možné odstranit pod položkou Unistaller také v CMM 2, ovšem tentokrát mají logické řazení dle jednotlivých aplikací a funkcí a máte tak možnost odstranit rozšíření jednotlivých funkcí nebo aplikací, k čemuž mnohdy nemáte jednoduchý, případně žádný přístup. CMM3 to však zvládá na jedničku a jedná se o jednu z nejlepších věcí, kterou u CMM používám již roky. Poslední položkou v menu je pak Shredder, což je klasická skartovačka, kterou známe již z předchozích verzí. Ta slouží pro odstranění citlivých dokumentů, které rovnou přemaže několikanásobně daty a znemožní tak jejich obnovu.

CleanMyMac 3 review
Resumé
Musím přiznat, že jsme se trošku obával toho, že CMM3 nebude mít pro člověka co používá předchozí verzi dostatek argumentů, proč si novinku koupit. Ovšem to se nekoná a pro mě osobně jako pro člověka co používal všechny verze CMM od začátku až do nejnovějšího sestavení CMM3 je to skutečný pokrok, který má dostatek pádných argumentů, proč přejít z dvojky na trojku a ani nad tím příliš neváhat. Novinky o kterých jsme se rozepsal výše jsou skutečně tak obrovským posunem pro člověka, který CMM denně používá, že se vám CMM2 bude zdát oproti CMM 3 jako demoverze! Pokud pak o CleanMyMac slyšíte poprvé, je jen na vás, zda chcete do údržby počítače zasahovat nebo ji nechat zcela na OS X. Osobně mám pocit, že je to skutečně jen o individuálním pohledu na věc. CMM vás rozhodně nezklame a můžete jej bezplatně vyzkoušet přímo zde. Já jsem tedy z nové verze nadšen a mohu ji jen a jen doporučit!

Dnes nejčtenější

.