Zavřít reklamu

Dnes ráno nás překvapila zpráva, že Apple koupil populární automatizační aplikaci Workflow. Dobrou zprávou pro všechny uživatele je, že díky akvizici je aplikace nyní zdarma (původně stála přes 80 Kč). Běžného uživatele po prvním spuštění Workflow asi moc neuchvátí, ale věřte mi, že se jedná o jednu z nejlepších aplikací pro iOS, která existuje.

Sám ji považuji spolu s Launcherem za absolutní špičku mezi aplikacemi na automatizaci úkonů v iOS. Ti z vás, kteří někdy pracovali v Automatoru na Macu, budou ve Workflow jako doma, jelikož funguje na úplně stejném principu – skládáte za sebe určité úkony, které se mají po sobě provést. Ve výsledku to tedy znamená, že zatímco vy kliknete na jedno jediné tlačítko, Workflow na pozadí udělá během vteřiny několik úkonů a naservíruje vám výsledek.

Jakmile si nějaký postup v aplikaci vytvoříte máte tři možnosti, odkud jej můžete ovládat. Buďto zůstane jen v aplikaci nebo bude dostupný z widgetu (3D Touch na aplikaci, notifikační centrum nebo uzamčená obrazovka) a nakonec může být pod tlačítkem pro sdílení téměř v jakékoli aplikaci. Můžete si vytvořit i zkratku na domovské plochu, ale ta vás jen přesměruje do aplikace. Navíc, pokud vlastníte Apple Watch, bude pro vás Workflow ještě zajímavější – určitě zkratky lze přidat i na jablečné hodinky, odkud je možné je aktivovat.

Pro vytvoření postupu stačí jen vpravo nahoře kliknou na + a pak dole přepnout na akce, které si přetáhnete do workflow okna. Akce musíte dávat za sebou skutečně tak, jak bude aplikace postupovat a mnohdy je nutné povolit přístup ke konkrétním informacím (kalendáře, fotky atd.). Dalo by se říct, že se jedná i o jakési fundamentální základy programování, protože při vytváření postupů můžete používat i různé podmínky, opakování či získávat výstup, na jehož základě se provede určitá akce.

Než začnete postupy sami vytvářet, určitě vám doporučuji nejprve mrknout do Gallery (vpravo nahoře). Naleznete zde většinu těch nejpoužívanějších a nejužitečnějších postupů již vytvořených. Občas je sice potřeba je upravit (přeložit texty do češtiny a někdy změnit i jednotky), ale 90% práce vám ušetří.

Já sám sice Workflow používám na základnější funkce, ale často mi usnadní zbytečné klikání v určité aplikaci. Úplně nejčastěji zkratku pro přehrávání playlistu v autě (prostě jen kliknu a telefon připojený přes Bluetooth k autorádiu začne okamžitě přehrávat můj oblíbený playlist) a pak zkratku pro rychlé zadání vypité vody do aplikace Zdraví. Ostatní používám tak jednou do týdne až do měsíce.

Workflow iPhone FB

Dnes nejčtenější

.