Zavřít reklamu

Zhruba v době, kdy se v druhé polovině 90. let vracel Steve Jobs do Applu, koloval ve společnosti koncept, ve kterém by Apple otevřel vlastní kavárnu (cybercafe) s názvem Apple Cafe. Toto místo by spojovalo tradiční kavárenské prostředí s moderními technologiemi a návštěvníci by tak byli obklopeni tím nejnovějším, co se ve světě počítačů nacházelo a přitom by si mohli dávat svou ranní/polední kávu, oběd a účastnit se pracovních schůzek. Jednalo se tak o předchůdce současných oficiálních obchodů Apple Store.  Nyní se na webu objevily staré koncepty, jak měly tyto prostory vypadat a co vlastně za myšlenkou původně stálo.

O nové informace se podělil bývalý ilustrátor Disney, Tony Christopher, který se v rozhovoru pro Fast Company rozpovídal nejen o Apple Cafe. Ukázalo se, že měl Apple s tímto konceptem opravdu velké plány a společnost se chystala k licencování celé značky a všemu, co k tomu mělo původně patřit. A byl to právě Tony Christopher, který dostal za úkol připravit vizualizace, jak by místo mohlo v praxi vypadat. Jeho tým vybral přímo Steve Jobs, který byl nadšen z jeho předchozí práce. Na snímky se můžete podívat v galerii níže.

Když pomineme typický designový jazyk 90. let, z obrázků je jasně patrné, o jak nadčasový koncept se jednalo. Kavárna měla být osazena počítači od Applu a to takovým způsobem, že by každý stůl disponoval jedním zařízením. Skrze tyto počítače by si návštěvníci objednávali své jídlo a pití, mohli sledovat různé filmy, číst si zprávy z internetu či hrát hry. Na těchto místech si zákazníci mohli kupovat samotné Apple produkty, jednalo se tedy o jakéhosi předchůdce klasických Apple obchodů. Původní koncepty nesdílí onen čistý a jednoduchý styl, kterým jsou oficiální obchody Applu proslulé. Vše je ale stále zaměřeno na kontakt mezi zákazníkem a obsluhou.

Původním cílem bylo postavit vlajkový Apple Cafe v Los Angeles a následně s tímto konceptem expandovat do celého světa. Apple byl s projektem tak daleko, že vznikly i oficiální webové stránky, které Apple Cafe propagovaly. Společnost počítala s rychlým otevřením poboček v Paříži, Londýně, New Yorku, Tokiu nebo Sydney. Celý nápad byl následně zrušen kvůli nové vizi, která přinesla dnes všem známe oficiální obchody Apple Store. První z nich byl otevřen v roce 2001 a od té doby jich je 491 ve 20 zemích světa.

applecafeconcept1

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.