Zavřít reklamu

Softwarové obchody provozované Microsoftem, Googlem a Applem by měly být pro zákazníky jakýmsi bezpečným přístavem, kde mohou bez obav hledat ten nejlepší software pro svá zařízení. Všechny tři jmenované společnosti vynakládají nemalé úsilí, aby udrželi škodlivý odpad mimo nabídku svých obchodů. Jejich zabezpečovací systém ale bohužel není stoprocentně spolehlivý. Škodlivé aplikace v Mac App Store jsou však i nadále problémem. Co s tím?

Za poslední roky ušel nejen Apple ve věci potírání škodlivého softwaru dlouhou a úspěšnou cestu. Není to tak dávno, co oznámil radikální čistku v iOS App Store. Obrana však není stoprocentní, a někteří vychytralí vývojáři si vždy dokáží najít do App Store cestu a napáchat značné škody. Scamu se nevyhnul ani Mac App Store se softwarovými produkty pro desktopy.

Redaktoři webu How-To Geek zjistili, že podvodníci vydělávají peníze na Mac App Store díky zavádějícím informacím, Apple ale také nese svůj podíl viny. Dokonalým příkladem je Microsoft Excel – řada produktů v Mac App Store se „tváří“, že jsou tou správnou aplikací, ve skutečnosti se ale jedná o pouhá rozšíření, která vyžadují instalaci samotného Excelu. Konkrétnějším příkladem je třeba „Office Bundle“ za cenu 30 dolarů. Ten se vám zobrazí ve výsledcích vyhledávání na téma „Microsoft Excel“. Aplikace je popsána jako „nejjednodušší cesta k vytváření vysoce kvalitních dokumentů ve formátu Word, excelových tabulek a prezentací PowerPoint“. Popis je následován seznamem hlavních funkcí Microsoft Office.

As an example, one listing the report highlights is the “Office Bundle” for $30, which pulls up when searching for “Microsoft Excel” and is described as “the easiest way to create high-quality Word documents, Excel spreadsheets, and PowerPoint presentations.” Following that description is a bullet list of general Microsoft Office features.

Software je ale ve skutečnosti jen svazkem šablon, o čemž popisek mlčí.

Balík Microsoft Office jako takový Mac App Store nenabízí, což řada uživatelů netuší. Jsou si toho ale moc dobře vědomi tvůrci podvodných aplikací a náležitě toho využívají. Vydávají tedy plno podobných sbírek šablon, tvářících se jako aplikace od Microsoftu. Aplikace nejsou zrovna levné a v některých případech musí dokonce zákazník platit podvodníkovi za online bezplatnou verzi produktu od Microsoftu, umístěnou v upraveném webovém prohlížeči. Jiné placené aplikace, v jejichž názvu stojí „Microsoft“, jsou zase ve skutečnosti open-source softwarem, který je běžně dostupný zdarma. Problém se pochopitelně nevztahuje pouze na Microsoft a klony jeho kancelářských aplikací. Existují i aplikace, vydávající se za software od Adobe, stejně jako podezřelé internetové prohlížeče nebo programy pro čištění disku a paměti, které Mac vůbec nepotřebuje.

Podvodníci tak na nic netušících důvěřivých zákaznících vydělávají nemalé peníze. Řada takových vývojářů nedostatečně popisuje své produkty, případně uvádí vyloženě lživé informace a nijak nesouvisí s klíčovými slovy pro vyhledávání. Zákazníky také klamou svým umístěním na horních příčkách výsledků vyhledávání. Podle How-To Geek by měl být právě Mac App Store cílem příští radikální čistky Applu.

Mac App Store apps FB

Zdroj: DigitalTrends.com

Dnes nejčtenější

.