Zavřít reklamu

iCloud je všeobecně považován za poměrně spolehlivé a bezpečné úložiště (nejste-li celebrita s jednoduchým heslem a důvěrou k podezřelým e-mailům). Proto může působit překvapivým dojmem zpráva, se kterou přišla ruská bezpečností firma, a podle které iCloud ukládá protokoly hovorů bez vědomí uživatele.

Elcomsoft, specializující se na chyb odhalování softwaru, zjistil, že pokud jste majitel iPhonu s aktivním iCloud účtem, ukládají se ve vašem cloudovém úložišti telefonní hovory za čtyři měsíce. Řada lidí se může na základě tohoto zjištění obávat o své soukromí. Apple bohužel ale nezná způsob, jak zakázat synchronizaci protokolu volání. Obavy o osobní údaje jsou svým způsobem na místě, a to i navzdory odmítavému postoji, který Apple zaujal vůči vládním požadavkům o proniknutí k zašifrovaným datům na mobilních zařízeních.

Oleg Afonin ze společnosti Elcomsoft uvedl: “Byli jsme svědky toho, jak Apple přesouvá čím dál více dat do cloudu. Data v iCloudu (zálohy, protokoly hovorů, kontakty a další) jsou velmi volně chráněna a Applu nebo třetí straně je za jistých okolností umožněn přístup k získáiní těchto informací. Informace, uložené v iCloudu od Applu, jsou taktéž přístupné právním orgánům.“

V domácnostech či firmách, kde jeden iCloud účet sdílí více zařízení, je taktéž důvod k obavám – hovory z jednoho telefonu se totiž díky záloze na iCloudu synchronizují na druhém zařízení. Nástroj, vytvořený společností Elcomsoft, dokáže tohoto faktu využít a extrahovat z iCloudového účtu historii hovorů včetně kontaktů. Kdo chce synchronizaci a ukládání hovorů zabránit, pro toho je jedinou cestou zrušení iCloud Drive,“ tvrdí Afonin. Apple o problémech, které někteří uživatelé mají se synchronizací, moc dobře ví. Pro rodiny, sdílející zařízení, Apple doporučuje namísto sdílení stejného Apple ID rodinné sdílení. Rodinné sdílení ale neumožňuje například sdílení knihovny fotografií na iCloudu.

icloud-iphone-fb

Zdroj: BetaNews.com

Dnes nejčtenější

.