Zavřít reklamu

Apple-vs-SpotifyMinulý týden jsme vás informovali o tom, jak se dále vyvíjí konflikt mezi Apple Music a Spotify. Podle posledních informací se Spotify nelíbí podmínky, skrze které Apple uměle navyšuje poplatky nahrávacím společnostem a vydavatelstvím a tím nutí konkurenci k tomu, aby na tyto poplatky přistoupili také. Touto strategií tak záměrně „záškodničí„, jelikož si to ze své finanční pozice mohou bez problému dovolit. Spotify si to však nenechává líbit a také umí zaútočit. Podle posledních zpráv se začnou mstít umělcům, kteří kývnou na exkluzivní spolupráci právě konkurenční streamovací platformy od Applu.

S novou informací přišla agentura Bloomberg, která se podívala na zoubek tomu, jak se Spotify staví k současné strategii Apple Music, která staví na hudebních exkluzivitách. Princip exkluzivního obsahu ve finále škodí nejvíce právě uživatelům, kteří jsou nuceni přistupovat na podmínky jedné či druhé strany (a následně o něco přichází). S podobným nadhledem k tomu přistupuje také Spotify, kterým se logicky princip exkluzivit ze strany Apple Music nelíbí. A tak se rozhodli, že proti tomu budou bojovat.

Každý umělec, který začne s Applem spolupracovat na nějaké exkluzivní bázi, bude na platformě Spotify poměrně značně znevýhodněn. Jejich songy budou daleko obtížněji vyhledatelné, nedostanou se na tzv. featured playlisty, ranking jejich songů bude také velice snížen a jejich vyhledávání tak nebude tak snadné. Prostě a jednoduše nebudou tolik na očích.

Tato strategie už prý funguje nějaký čas a je tedy otázkou, jak se projevila v praxi. V poslední době se s Apple Music spustil například Frank Ocean, který vydal, exkluzivně na této platformě, své nové album. Stejně tak se zachoval Drake. Bude tedy velice zajímavé, jak se tento spor bude vyvíjet dále, jelikož je to právě Apple, který má za sebou miliardy dolarů, skrze které může s tímto segmentem trhu manipulovat po svém, a stejně tak mohou využívat specifických technik k deklasování konkurence. Jedno je ale jasné – Spotify se svého prvenství na trhu jen tak nevzdají.

spotify vs apple music

Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.