Zavřít reklamu

thick-quicktime-1
Dnes je tomu přesně 25 let od chvíle, kdy Apple v roce 1991 ukázal světu 8. července první video prezentující QuickTime verze 1.0. QuickTime se nakonec dostal do Macintoshe až 2. prosince 1991, ale právě dnes před 25 lety jej mohli lidé poprvé vidět. Jeho příběh přitom začal o 11 let dříve, kdy v roce 1980 inženýr Steve Perlman napsal program s názvem QuickScan, který umožňoval přehrávat video na Macu. QuickScan byl dokonce tak daleko, že vzniklo veřejné demo, které však Apple jen pár dní předtím, než se dostane na veřejnost zablokoval.

Problém byl totiž v tom, že demo vyžadovalo vlastní grafický čip, aby umožnilo přehrávání videa. O jedenáct let později pak Apple ukázal na konferenci video, ve kterém se poprvé ukázal QuickTime jenž se na konci téhož roku dostal také do počítačů Macintosh, ve kterých je i po 25 letech.

Bohužel pro uživatele se za 25 let příliš nezměnilo a kvůli chybějícím kodekům si klasické filmy stejně nepřehrajeme a tak QuickTime používá jen minimum uživatelů a raději volí přehrávače jako VLC. Ovšem na druhou stranu se jedná o nástroj který dokáže pracovat se surovými záznami a profesionálové jej používají pro kontrolu svých materiálů.

quicktime-6230-1

Dnes nejčtenější

.