Zavřít reklamu

foxconnDoba je stále modernější a zatímco možná na jednu stranu vznikají nové pozice, jelikož se vyrábějí nové produkty a nabízejí služby, které tu ještě před pár lety nebyly, jinde naopak moderní stroje ve velkém nahrazují běžné zaměstnance, kteří tak přicházejí o svou práci, která je to jediné, co živí jejich rodinu. Přesně to se děje i ve Foxconnu, který všichni Apple fanoušci znají, protože jde o jednu ze společností, kde se vyrábí iPhone. Čínský server South China Morning Post totiž zvěřejnil informaci, že Foxconn od vydání iPhonu 6 nahradil více než polovinu svých zaměstnanců speciálními roboty.

Údaje zveřejnila tamní vláda v Kunshan, kde má společnost sídlo a přišlo zde o práci celkem 60 000 lidí. Foxconn totiž zredukoval počet zaměstnanců ze 110 000 na 50 000, tedy o více než polovinu. Hlavním důvodem bylo snížení nákladů na pracovní sílu, což se povedlo, a tak Foxconn nehodlá nabírat zaměstnance zpět, ba naopak bude možná propouštět další.

Podobná situace se ale rozhodně netýká jen Foxconnu, více než 500 společností v čínské provincii Kuang-tung utratilo celkově 630 milionů dolarů za roboty a AI technologie, které nahradí lidské pracovníky. Už v lednu ale Foxconn dostal vládní dotaci 12 milionů dolarů, aby se snížilo propouštění zaměstnanců kvůli menšímu počtu objednávek iPhonů, jenže Foxconn propouští zaměstnance hlavně kvůli tomu, že je nahrazuje stroji.

Zvýšení automatizace při produkci iPhonů znamená pro Apple pozitiva i negativa. Na jednu stranu se snížípočet obvinění za porušení pracovních podmínek pro zaměstnance, kteří iPhony montují, ale na druhou stranu to znamená, že Apple vytváří méně nových pracovních míst na rozvojových trzích, jako je například Indie, kde právě nabídka nových pracovních míst byla hlavní výhoda při jednání s tamní vládou.

Foxconn
Foxconn robots

Dnes nejčtenější

.