Zavřít reklamu

filavault icon

Součástí operačního systému OS X 10.3 (Lion) byla také nová funkce FileVault, která dovoluje jednoduše šifrovat soubory v domovských složkách uživatelů pomocí Advanced Encryption Standard s 128/256 bitovými klíči (AES-128/256). FileVault ochrání všechny soubory v případě, že uživatel ztratí nebo je mu ukraden Mac. Pokud zapomenete heslo k Macu, data jsou stále šifrována a lze je rozšifrovat pouze pomocí Apple ID nebo 24-místného kódu. Mezi námi určitě můžeme narazit na osoby, které FileVault nechtějí používat nebo ho potřebují jednoduše na nějakou dobu vypnout.

Jedním z nejčastějších důvodů vypnutí funkce FileVault je duplikování disku. Druhým důvodem je zvýšení výkonu počítače. Pokud má uživatel jeden ze starších Macu bez rychlého SSD disku, tak může proces šifrování každého nového souboru běh počítače zpomalit. Proto se někteří rozhodnou funkci FileVault vypnout, což samozřejmě není bezpečnostními experty doporučováno.

Přesto pokud stále chcete FileVault vypnout, existuje pár kroků pomocí kterých je to možné. Na úvod návodu bychom měli ještě říct, že vypnutí FileVault zakáže šifrování disku úplně, což znamená, že technicky zdatný jedinec by mohl teoreticky získat osobní soubory z Macu. Proto zvažte, zda-li opravdu budete chtít FileVault vypnout.

Pokud jste dospěli k závěru, že ano, tak nejprve půjdete do Předvoleb systému ( -> Předvolby systému), kde následně kliknete na možnost Zabezpečení a soukromí. Poté musíte kliknout na panel FileVault. V levém dolním rohu ťukneme na ikonu zámečku (elcapitan-lock-inline) a zadáte uživatelské jméno a heslo správce. Poté už pouze stačí zvolit možnost Vypnout File Vault a restartovat Mac.

filavault deaktivace

Až se Mac spustí, dešifrování pevného disku probíhá na pozadí, zatímco Mac používáte. To nějakou dobu trvá a probíhá jen tehdy, když je Mac probuzený a připojený k napájení. Postup můžete zkontrolovat v části FileVault v nastavení Zabezpečení a soukromí. Pokud máte HDD disk (nikoliv SSD) tak si bohužel opravdu několik hodin počkáte, než Mac všechna data rozšifruje. Pokud jste si FileVault vypnuli, tak přesto doporučujeme nastavit alespoň zámek obrazovky.

Pokud chcete FileVault zapnout, tak půjdete opět do Předvolby systému -> Zabezpečení a soukromí -> FileVault. Kliknete opět na zámeček v levém dolním rohu a následně zvolíte možnost Zapnout FileVault. Vyberte si, zda chcete povolit iCloud účtu, aby odemkl váš disk nebo si chcete nechat vygenerovat 24-místný kod. V případě, že zvolíte kód tak si ho opiště na papír nebo si ho pošlete například emailem. Rozhodně si kód neukládejte pouze do počítače, jelikož v případě zapomenutého hesla se k němu nedostanete. Budete nuceni restartovat počítač a po jeho opětovném spuštění se začne šifrování nastavovat. Během toho můžete s počítačem plnohodnotně pracovat, můžete ho také vypnout, uspat nebo uzamknout.

filevault - fb

*Zdroj: Osxdaily.com

Dnes nejčtenější

.