Zavřít reklamu

Apple drops icon

Apple nedávno zveřejnil své čtvrtletní výsledky za Q2, které nevzrostly, ba naopak meziročně klesly. Tim Cook už na začátku roku řekl, že se očekává nižší prodejnost iPhonů, protože trh je již přesycen. Přesto nedávno oznámil, že iPhone 7 bude tak dobrý, že si ho prostě budou lidé z celého světa kupovat. Nová data ukazují, že i prodeje MacBooků mírně klesly, důvod je prostý – potencionální zákazníci čekají na nový MacBook Pro.

Podle analytické společnosti TrendFroce prodal dohromady Apple v prvním čtvrtletí roku 2016 přibližně 2,53 milionů kusů MacBooku, MacBooku Air a MacBooku Pro. Překvapivé je, že ve čtvrtém čtvrtletí roku 2015 prodal Apple více než 3,4 milionu kusů. Podíl Applu na trhu notebooků tak klesl na zhruba 7,1 procent v prvním čtvrtletí tohoto roku. Je to téměř o 1,7 procent méně než v posledním čtvrtletí minulého roku. Důležité je podotknout, že se ale celkově prodalo mnohem méně kusů notebooků.

TrendForce-MacBook-1Q16

Apple byl tedy v prvním čtvrtletí tohoto roku šestý největší prodejce notebooků. Na třetím místě se umístil Dell, na druhém HP a pomyslnou zlatou medaili získalo Lenovo, které si získalo 22,2% trhu. Prodej MacBooků tedy klesl o 40 procent. Apple oficiálně oznámil, že během posledního čtvrtletí prodal 4,03 milionu kusů všech počítačů Mac (iMac, Mac mini, Mac Pro, MacBook Air/Pro).

V prvním čtvrtletí roku 2016 neměl Apple žádné nové produkty, které by generovaly tržby, zatímco ostatní společnosti produkty vydávali. Apple tak utrpěl masivní čtvrtletní pokles o 40,4% v prvním čtvrtletí a umístil se na šestém místě v žebříčku,“ popsala analytická společnost.

Mnoho potencionálních kupců čeká na přepracovaný MacBook Pro s procesorem Intel Skylike a Thunderbolt 3. Očekává se, že by tyto MacBooky mohl Apple příští měsíc oznámit na WWDC. Procesory Skylike již v MacBooku nalzeneme, a to konkrétně v 12palcovém Retina MacBooku, který Apple aktualizoval v dubnu.

MacBook Pro concept FB

*Zdroj: Macrumors.com

Dnes nejčtenější

.