Zavřít reklamu

Uber LyftČasto v dnešní době slýcháváme, jak nějaké produkty představují revoluci a jak změní svět. Při každém představení jakýchkoli výrobků a projektů nám společnosti říkají, že právě na jejich produkty bude celý svět spoléhat a že se uchytí napořád a změní historii. Bohužel tomu tak v drtivé většině případů není… To se ale nedá říct o dvou aplikacích, které v posledních letech opravdu převrátily Ameriku naruby a které způsobily skutečnou revoluci. Samozřejmě mluvím o aplikacích Lyft a Uber.

Nevím, jaká je situace v Čechách, ale v Seattlu v USA, odkud tento článek píšu, tyto aplikace má v telefonu nainstalované snad úplně každý, kdo vlastní chytrý telefon. Používá je vlastně každý koho znám. Pro ty, kdo nevědí co to Uber nebo Lyft je, si to pojďme krátce připomenout. Jde o aplikace, přes které si uživatel velice jednoduše objedná vůz, který pro něj přijede a který ho odveze na požadované místo. Řidiči vozů nejsou taxikáři, ale normální lidé svých klasických vozů, kteří si chtějí ježděním často pouze přivydělat. Není v tom žádný háček. Celý proces je neuvěřitelně jednoduchý, efektivní a hlavně spolehlivý. Již velmi málo lidí (alespoň v mých kruzích) si někdy odchytne taxíka, místo toho si každý  ze své kapsy vytáhne svůj iPhone a za pár kliknutí a minut nasedává do objednaného auta. Jak to ale, že se Lyftu a Uberu podařilo tak rychle změnit Ameriku? Celé to tkví v několika faktorech.

Screen Shot 2016-04-24 at 3

1) Jednoduchost
Jak už bylo řečeno, aplikace Lyft a Uber vsází hlavně na to, jak strašně moc lehké to je objednat si pro sebe vůz. Obě aplikace jsou propracované, dokáže se v nich orientovat úplně každý. Stačí pouze několik kliknutí, během kterých si uživatel vybere vlastně pouze kam přesně chce jet a během kterých si nastaví místo vyzvednutí, na to, aby ho za pouhých pár minut vyzvedával objednaný vůz. Po nasednutí do auta nemusí uživatel služby říct ani slovo, jelikož všechny informace má řidič už u sebe. Stačí si tak jen užít jízdu, na konci se rozloučit s řidičem a ihned vystoupit. Celá jízda se zaplatí přes Apple Pay. I spropitné se řeší přes telefon. Odpadá tak nutnost mít u sebe hotovost, což je neuvěřitelně výhodné.

2) Spolehlivost
Dalším důležitým faktorem je samozřejmě spolehlivost. Aplikaci Lyft používám několikrát měsíčně a nikdy jsem neměl žádný problém. Auto pro mě vždy přijelo během pár minut od objednání (a to i v prime time), se samotnou jízdou jsem vždy byl spokojený, stejně jako s placením. Vím tak, že se za každé situace mohu na Lyft spolehnout, tím tak odpadají jakékoli starosti. To je obrovská výhoda a možná rozhodující faktor, proč zákazníci těmto aplikacím věří a proč se tyto aplikace uchytily a způsobily revoluci.

Nesmí se také zapomenout na samotné aplikace. Ty jsou povedené, rychlé, přicházejí s chytrým UI a hlavně se spoustou funkcí. Vše tak lze vyřídit v aplikaci.

IMG_2710

3) Cena
Služby mohou být jednoduché a spolehlivé, ale nebude to nic platné když budou předražené. V tomto případě tomu ale tak není. Jak jsem již řekl, aplikaci Lyft používám už poměrně dlouho a mohu tak říct, že jde o levnou službu. V Seattlu tak jedna ujetá míle stojí $1.37, přičemž cena za minutu ve vozu stojí $0.22. Konkurence v podobě více známého Uberu si za jednu míli vyžaduje $1.63 a $0.30 za minutu, společně s $2.14 za nastoupení do vozu a $5 minimální celkovou cenou. V praxi to tak znamená, že se víceméně všude po Seattlu dostanu za cenu okolo $13. To se možná zdá v českých korunách hodně, ale musíme pamatovat na to, že tu je minimální hodinová mzda $13. Služby Uberu a Lyftu jsou tak opravdu levné, a to hlavně s porovnání s klasickými taxíky. Navíc se jen zřídka stává, že bych celou službu platil sám, a tak se mohu se svými přáteli o částku podělit. To lze navíc provést velmi jednoduše v samotné aplikaci Lyftu.

Screen Shot 2016-04-24 at 3

4) Aktualizace svých produktů
Dalším důležitým faktorem je fakt, že jak Uber tak Lyft představují nové služby a že se neustále se snaží zkvalitnit své produkty a přilákat nové zákazníky. Právě proto nedávno Lyft představil službu Line, pomocí které si zákazník objedná auto, které jede stejným směrem. Je to tak výhoda pro oba: řidič jen jednoduše někoho nabere po cestě a vydělá si, během toho co se uživatel služby rychle dostane tam, kam potřebuje. Tato služba je o 60% levnější než výše uvedené sazby. V Seattlu to funguje tak, že ve vyhraněném území bude uživatel, ať jede kamkoli, platit pouhých $5. To je cena jednoho kafe ve Starbucksu.

V Čechách zatím funguje pouze Uber, a to jenom v Praze. Pokud vím tak se služba zatím tak moc neujala, to se ale určitě změní během několika let. V Americe je ale situace opačná. Jak Uber tak Lyft fungují ve vlastně každém velkém městě, kde je používají miliony spokojených zákazníků. Je to tak jen otázka času, až se tato revoluce dostane i do ostatních zemí. A co vy, jaký máte na tyto služby názor? Už jste někdy v Praze Uber použili? Pokud ano, byli jste spokojeni? Určitě nám dejte vědět do komentářů pod článkem.

Screen Shot 2016-04-24 at 3

Uber lyft FB

Dnes nejčtenější

.