Zavřít reklamu

recenze iPhone SE iconApplu se zalíbilo vytvářet větší telefony, po kterých poptávka stále stoupá. Doposud poslední 4palcový iPhone byl označován jako iPhone 5s a uživatelé ho mohli zakoupit poprvé v roce 2013. Pokud jste tedy donedávna chtěli 4palcový mobilní telefon s logem nakousnutého jablka, museli jste pořídit přes dva roky starý model. Minulý rok se začaly objevovat informace, že by Apple mohl vydat opět po třech letech iPhone s displejem o uhlopříčce 4 palce. Slova analytiků a expertů na Apple se vyplnila a kalifornský gigant představil 21. března na první letošní konferenci nový iPhone SE (Special Edition), který se stal terčem kritiků, ale zároveň mnoho uživatelů vydání iPhonu SE pochválila.

Jaký je nový iPhone podle nás, a vyplatí se upgrade z iPhonu 5s? Jaké novinky Apple do svého nejnovějšího iPhonu přidal? Na tyto otázky se vám budeme snažit odpověďet v následující recenzi.

Unboxing
Pokud není váš iPhone SE úplně první iPhone, tak vás obsah balení nepřekvapí. Uvnitř se nenachází nic nového stejně jako u několika předchozích iPhonů. Uvnitř krabičky krom samotného iPhonu SE nalezneme Lightning kabel, 5W adaptér a za zmínku stojí také sluchátka Apple EarPods – pokud bude iPhone SE váš první telefon od Applu, tak vás určitě skvělý zvuk překvapí. Dále v krabičce nalezneme příručku, respektive „list papíru“, který nám ukáže, jaká hardwarové tlačítka můžeme na iPhonu nalézt a k čemu slouží. Každého fanouška Applu také potěší dvojice samolepek s logem nakousnutého jablíčka. V neposlední řadě nalezneme šikovně „schovanou“ jehlu, pomocí které vysuneme slot pro sim kartu. Kompletní příručku pak můžeme stáhnout přímo v iPhonu přes aplikaci iBooks.

Design samotné krabičky zůstal v porovnání s iPhonem 5S v podstatě stejný. Na bílé krabičce je vyobrazen samotný iPhone, ne jehož displej je tentokrát živá tapeta, nikoli domovská obrazovka, a po bocích jsou vytištěna loga Applu a název samotného zařízení. Přesně tahle jednoduchost se mi na Applu líbí.

iphone se - 1

Design
Jednoduše řečeno, iPhone SE působí, jako kdyby inženýři Applu našli ve svých počítačích složku s designem iPhonu 5S a jednoduše ji přejmenovali na iPhone SE. Tím jsem chtěl naznačit, že je iPhone SE designově naprosto k nerozeznání od iPhonu 5S. Jediné, co může odlišit iPhone SE od staršího bráchy je nápis „SE“, který se nachází na samotných zádech telefon a pak ještě matné hrany. Právě pro ty se Apple rozhodl namísto lesklých, které zdobily iPhone 5s, protože se snadno oťukaly a poškrábaly a telefon tak mohl být po čase o něco více ošuntělý. Ještě jednou novinkou se může iPhone SE pochlubit – Rose Gold variantou, která zamířila i k nám do redakce.

iphone se - 3

Pokud jste již zapomněli, jak vypadal iPhone 5S připomeneme vám jeho design. iPhone SE má hliníkové tělo, na levé boční straně se nachází dvě kruhová tlačítka pro regulaci hlasitosti a také posuvník, pomocí kterého můžeme iPhone rychle ztišit. Na horní straně nalezneme tlačítko pro probuzení/uspání samotného telefonu. Dolní straně dominuje Lightning konektor, 3,5mm jack konektor pro sluchátka, reproduktor a mikrofon. Jak jsme již zvyklí, tak zadní straně se leskne logo společnosti Apple, jméno telefonu (v tomto případě iPhone SE) a informace o produktu, mezi které patří IMEI nebo sériové číslo. Fanoušky také potěší legendární nápis „Designed by Apple in California“, který nalezneme na úplně každém produktu, který Apple kdy vytvořil. Nejdůležitější částí na zadní straně je 12-megapixelový fotoaparát iSight s 1,22µ pixely a také True Tone blesk. K samotnému fotoaparátu se však v recenzi ještě dostaneme.

Na přední straně iPhonu můžeme vidět tlačítko Touch ID, FaceTime kameru, ale hlavně 4palcový IPS LCD displej s rozlišením 1136 x 640 při 326 pixelech na palec. Samotná obrazovka se v porovnání s iPhonem 5S žádných novinek nedočkala. U iPhonu SE bohužel nenalezneme ani populární funkci 3D Touch.

Co se celkového designového dojmu týče, jedná se o velice subjektivní názor, protože někomu může připadat design iPhonu SE zastaralý, někomu se naopak může líbit – sto lidí, sto chutí. Mně osobně se design iPhonu SE líbí více než iPhonu 6(s). Jediné, co samotné designové stránce a především hliníkové konstrukci ubírá na „bodech“ jsou dle mého ostré hrany, které mohou uživatele řezat do rukou – to však lze vyřešit například průhledným obalem. Přesto jsem ale zastánce názoru, že si mohl Apple s designem pro 4palcový iPhone pohrát. Design si však musí každý čtenář ohodnotit sám. Na obrázku níže můžete vidět vlevo nový iPhone SE, uprostřed iPhone 5s a vpravo iPhone 5c.

iphone se - 2

Rychlost
Jednou z nejzásadnějších novinek, kterou si pro nás Apple přichystal v porovnání s iPhonem 5S je čip A9. Jedná se o čip s 64bitovou architekturou, který doplňuje úsporný pohybový koprocesor A9. Ve výsledku to tedy znamená, že iPhone SE má 2x rychlejší CPU, než iPhone 5S a dokonce 3x rychlejší GPU. Z toho vyplývá, že si vychutnáte nejenom všechny hry bez jediného zaseknutí, ale budete mít v ruce jeden z nevýkonnějších smartphonů na planetě. Benchmarky ukazují, že iPhone SE obdržel v testu 134 358 bodů, zatímco iPhone 6s získal bodů o něco méně – 132 620. Rok a půl starý iPhone 6 dokonce získal “jen” 80 554. Spouštění aplikací je opravdu svižné a v porovnání s iPhonem 5S je v některých případech opravdu znát, že má nový iPhone rychlejší CPU.

Jak už jsme vás informovali, iPhone SE disponuje 2GB operační paměti RAM, která dopomáhá rychlému procesoru ve svižnosti celého systému. Ve skutečnosti větší RAM poznáte opravdu jen v Safari, kde budete moct zobrazit stránku, kterou jste otevřeli i před několika dny, bez toho, aniž by se znovu načítala. Stejně tak se už nestává, že by se při přechodu zpět znovu stránka načítala. Větší paměť RAM je rozhodně znát.

Nejenom dle mého názoru, se dočkalo i úpravy Touch ID (čtečka otisků prstů). Apple podle všech informací použil Touch ID první generace, kterým disponuje i iPhone 5s – přesto je ale dle mého názoru odemčení iPhonu v případě SEčka o něco rychlejší, rozdíl je ale minimální. Je možné, že důvodem může být již zmiňovaný rychlejší procesor.

  • iPhone SE a další produkty od Applu si můžete v případě potřeby nechat opravit u PCexpres
iphone se - 1

Baterie
Již dříve jste si na LsA mohli přečíst, že iPhone SE má velice působivou výdrž baterie. Tuto informací nyní můžeme potvrdit i my. iPhone SE vydrží opravdu o něco déle, než například iPhone 6s, což mě vzhledem k velikosti celého zařízení velice překvapilo.

S iPhonem SE jsem odjel do školy ráno okolo 6:00, celý den jsem byl připojený především k 4G síti, ale v několika místech jsem brouzdal po internetu pouze na síti EDGE. Přibližně dvě hodiny jsem poslouchal hudbu přes aplikaci Podcasty nebo Hudba, poté jsem příležitostně prohledával Facebook a odepisoval na Messengeru. O zmiňovaných aplikacích je známé, že nejvíce vybíjí baterii v iPhonu. Abych si zkrátil čas v autobuse nebo ve škole, občas jsem si zahrál hru – Stack nebo Clash Royale. Přibližně v 15:00 jsem se vrátil domů a v iPhonu jsem měl 43% baterie. S iPhonem 6s se mi stávalo, že jsem domů přijel s pouhými 20%. Je pravda, že se nejedná přímo o přesný test, protože čas hraní her nebo prohlížení stránek není úplně stejný, ale je velice podobný. Osobně tedy mohu po testování potvrdit, že procenta baterie šla dolu znatelně pomaleji a iPhone SE tak vydrží déle, než jeho vetší bratříček.

Baterii a celkovou výdrž zkoumal Geoffrey Fowler, který svůj test zveřejnil na stránkách magazínu Wall Street Journal. Ve své laboratoři prováděl zátěžový test, který stále načítá webové stránky s jednotným jasem obrazovky. iPhone SE v testu vytrval neuvěřitelných 10 hodin, což je o téměř dvě hodiny více, než výdrž iPhonu 6s a 5s. V porovnání se Samsungem Galaxy S7 vydrží o tři hodiny více, což je v dnešní době velice obdivuhodné. Celkovou výdrž baterie zlepšila i absence funkce 3D Touch. Apple na konferenci uvedl, že ve srovnání s iPhonem 5s vydrží nový iPhone SE o 10 hodin déle přehrávat hudbu, o 3 hodiny déle video a o stejnou dobu i při surfování na internetu přes Wi-Fi a LTE.

iphone se - 2

Fotoaparát
Jednou z dalších velkých novinek je i nový fotoaparát. Abych to uvedl na pravou míru, stejný fotoaparát nalezneme i u iPhonu 6s. Konkrétně se tedy jedná o 12-megapixelový fotoaparát iSight s 1,22µ pixely. Fotografie jsou v porovnání s iPhonem 5s realističtější a mají o něco sytější barvy. Rozhodně stojí za zmínku i rychlejší zaostřování, které potěší i ty nejnáročnější uživatele. Za denního světla jsou fotografie opravdu kvalitní, bohužel čím větší tma je, tím jsou fotky méně kvalitní.

Abych to shrnul, pokud nefotíte iPhonem 5s a 6s naráz, rozdíl mnohdy u fotografií ani nepoznáte. Kde ale poznáte rozdíl je natáčení videa. iPhone SE dokáže natáčet video ve 4K rozlišení (3840 x 2160) při 30 fps, 1080p HD video při 30 fps nebo 60 fps a 720p HD video při 30 fps. Nechybí ani možnost pořizování zpomalených záběrů v rozlišení 1080p při 120 fps nebo v rozlišení 720p při 240 fps. Již delší dobou vlastním 16GB iPhone 6s, který taktéž umí natáčet 4K a musím se přiznat, že vzhledem k nejmenší kapacitě úložiště videa ve 4K vůbec nenatáčím. Video ve 4K je přesto opravdu kvalitní a je radost se na něj poté dívat, přesto ale preferuji 1080p HD video při 60fps, jelikož video je opravdu plynulé a záběry jsou mnohem živější.

Jedna z dalších novinek u nejnovějšího malého iPhonu je funkce Live Photos. Jedná se o speciální pohyblivé fotografie, které zaznamenávají i to, co se dělo 1,5 sekund před pořízením fotografie a také 1,5 sekund po následném vyfocení. Ve výsledku tedy vidíme v galerii 3 sekundy dlouhou animaci. Výsledný soubor je tedy složen jak z fotografií, tak i z videa. Co se úložiště týče – zabere 2x více místa ve vašem iPhonu. I přesto, že iPhone SE umí pořizovat zmiňované Live Photos, nelze je nastavit jako živou tapetu, to zatím umí pouze iPhone 6s díky 3D Touch displeji. Live Photos je sice zajímavá funkce, která by mohla některé nalákat, ale z osobních zkušenosti mohu potvrdit, že ji budete používat jen zřídkakdy.

iphone se - foto1
iphone se - foto2
iphone se - foto3

Resumé
Pokud preferujete menší smartphony, které se lépe drží a aktuálně vlastníte iPhone 5S nebo menší telefon s Androidem, bude pro vás iPhone SE opravdu velice významný upgrade a rozhodně jej doporučuji. Potěší vás především špičkový výkon díky 2GB RAM a jednomu z nejvyspělejších mobilních procesorů. Nezklame vás rozhodně ani nadupaný 12-megapixelový fotoaparát, který za denního světla fotí téměř profesionální fotky, které potěší i toho nejnáročnějšího uživatele. Chcete-li ale natáčet na iPhone SE videa v rozlišení 4K, určitě sáhněte po verzi s větším úložištěm.

Za co bych ale iPhone SE respektive Apple nepochválil, je starý design. Ano, jde o jeden z nejkrásnějších designů iPhonu a osobně se mi líbí víc, než design iPhonu 6/6s, ale přesto si myslím, že si s ním Apple mohl trochu pohrát a představit něco takového. Na druhou stranu by asi cenovka nebyla tak nezvykle nízko a mnohé majitele starších 4″ iPhonů by nepotěšilo, že jejich současné obaly nejsou s novinkou kompatibilní.

iPhone SE má svá pro a proti a je těžké jej zhodnotit, jelikož na něj každý nahlíží jinak. Osobně si nedokážu představit, že bych na něj přešel ze svého iPhonu 6s, protože by mi popravdě chyběl 3D Touch a hlavně pak větší displej. Pro ty ale, kteří upřednostňují menší smartphone, je iPhone SE jako dělaný. Nabídne špičkové parametry, na smarpthone od Applu lákavou cenu a líbivý design. Pokud vlastníte například iPhone 5 nebo dokonce starší, pak upgradu rozhodně nebudete litovat a uvědomíte si, jak pomalý iPhone jste předtím měli.

iphone se - 4

Za zapůjčení jednoho modelu děkujeme servisu PC expres, který už v současné době nabízí kompletní opravu iPhonu SE a samozřejmě i všech dalších modelů.

Dnes nejčtenější

.