Zavřít reklamu

iPhone SE MacRumors iconV posledních několika letech můžeme každý rok na podzim očekávat novou generaci iPhone. Tento roku se ale zdá, že tomu bude jinak. Vlastně už je tak nějak potvrzené, že Apple pozítří představí nový iPhone SE s uhlopříčkou displeje 4 palce. Apple tak chce nabídnout nové železo i těm zákazníkům, kteří preferují menší displej, který lze snadno ovládat jen jednou rukou, ale i přesto nabídne plnohodnotné funkce jako jeho větší bratříčkové. Pojďme si tedy shrnout vše, co už o 4palcovém iPhonu víme a jaké novinky nám oproti současným, menším modelům přinese.

Výměna za iPhone 5s?
Apple stále prodává již téměř tři roky starý iPhone 5s. Ačkoli se někomu může zdát, že jde o nadčasové zařízení, tak na poměry smartphonů je načase, aby šel iPhone 5s do telefonního důchodu. Je tak pochopitelné, že pokud chce Apple stále nabízet menší iPhone, musí aktualizovat. Jenže zdroje tvrdí, že Apple sice představí iPhone SE, ale zároveň nechá v prodeji iPhone 5s, jehož cena padne na polovinu. U nás by se tak iPhone 5s mohl prodávat za pěkných 7 395 Kč za 16GB model respektive 8 195 Kč za 32GB model. Tato taktika je ale na Apple poměrně dost neobvyklá a navíc všichni reselleři se v současné době iPhonu 5s zbavují a nabízejí na něho lákavé slevy včetně dárků.

Design a název
Snad vůbec nejkontroverznější témata okolo 4palcového iPhonu byl jeho název a poté design. Po několika změnách by se měla novinka jmenovat iPhone SE. Můžeme se jen dohadovat, co ono „SE“ znamená, ale vše nasvědčuje tomu že jde o zkratku pro „Special Edition.“ Nakonec by ale mohlo jít klidně o „Small Edition.“

Co se týče designu, ten nebyl dlouhou dobu stále potvrzený. Poslední informace od vůbec nejspolehlivějšího zdroje ale jasně tvrdí, že iPhone SE bude v podstatě kopie současného iPhonu 5s. To znamená, že telefon bude mít hranatější, nikoli zakulacený design, kulatá tlačítka pro ovládání hlasitosti, power button na horní horní hraně telefonu a 3,5mm jack, mikrofon i reproduktor na spodní hraně. Co se týče zad, ta budou také vypadat stejně, tudíž hliníková záda se skleněnými pruhy pro antény jako je tomu u současného 4″ iPhonu. Malých změn se ale přeci jen dočkáme. V první řadě by hrany měly být opravdu nepatrně zaoblené, ale jen tak málo, že to nebude ani na první pohled poznat. Dále by se hrany měly zbavit jakéhosi lesku, který by měl zajistit, že budou méně náchylné na škrábance, jako je tomu u iPhonu 5s. Jiné změny ale nečekejte.

iPhone 5se concept 4

Fotoaparát
Je celkem logické, že novinka nabídne i lepší fotoaparát. Konkrétně by mělo jít o ten vůbec nejlepší, který Apple v současnosti nabízí, tedy o 12-megapixelový fotoaparát s 1,22µ pixely a clonou ƒ/2,2 z iPhonu 6s. iPhone SE tak bude umět pořizovat Live Photos a hlavně natáčet videa ve 4K (3840 × 2160) rozlišení při 30 fps respektive 1080p HD video až při 60 fps. Zpomalené video pak zvládne pořizovat v rozlišení 1080p při 120 fps nebo v rozlišení 720p při 240 fps. S optickou stabilizací obrazu spíše nepočítejte.

Co se týče předního selfie fotoaparátu, tak o tom žádné informace nemáme. Pokud by jej měl Apple převzít stejně jako zadní fotoaparát z iPhonu 6s, tak by iPhone SE disponoval 5-megapixelovým předním fotoaparátem s clonou ƒ/2,2, bleskem Retina Flash a možností nahrávat 720p HD videa.

iPhone 5se concept 3

Hardwarová výbava
Už potvrzený je nejnovější procesor A9 s koprocesorem M9, který umožní, že Siri bude naslouchat příkazu „Hey Siri“ i v momentě, kdy nebude připojena k nabíječce. Chybět nebude ani podpora NFC pro Apple Pay nebo vylepšený Wi-Fi a cellular čip z iPhonu 6s, který je až dvojnásobně rychlejší. Naproti tomu 3D Touch displeje se u novinky nedočkáme, což potvrdily i nedávné úniky displeje.

Rose Gold?
Ano. Apple totiž už před několika měsíci prozradil, že chce novou variantu Rose Gold rozšířit v podstatě do všech svých produktů. Phone SE tak bude nabízen v Rose Gold, Silver, Space Gray a Gold variantě.

iPhone 5se concept 2

Kryty a obaly
Pro všechny majitele současných 4″ iPhonů 5 a 5s, kteří chtějí aktualizovat na nový iPhone SE mám dobrou zprávou. Kryty ze starších modelů by měly sedět na nový iPhone SE. Není známo, zda úplně všechny, ale drtivá většina ano.

Kapacity
iPhone 5s je v současnosti dostupný v 16GB a 32GB variantě. iPhone SE by měl být také nabízen v základní 16GB variantě, ale 32GB vymění Apple za 64GB, přičemž cena by mohla zůstat stejná.

Cena
Rozhodně jedno z nejzajímavějších témat. Cena nového iPhonu SE má začínat na 450 dolarech, což je mimochodem i cena, na které začíná současný iPhone 5s v 16GB variantě. Cena 64GB modelu by měla být 499 dolarů, za kterou teď Apple nabízí jen 32GB iPhone 5s. Je ale i možné, že 64GB bude ve finále dražší, a to o $50.

U nás by tak iPhone SE měl stát 14 790 Kč za 16GB variantu a 16 390 Kč za 64GB variantu. Apple je ale dost nevyzpytatelný, protože s příchodem nových modelů často mění ceny v zahraničí a obvykle navyšuje. Je tedy možné, že v ČR a vlastně v celé Evropě bude iPhone SE stát o něco více.

Dostupnost
Jak už jsme uvedli na samotném začátku, Apple představí iPhone SE už toto pondělí 21. března po 18. hodině. Do prodeje by se měl nový iPhone v USA dostat pravděpodobně již v pátek s tím, že Apple neobvykle nespustí předobjednávky. K nám by se mohl dostat o týden, možná o více, později.

iPhone SE lsa FB

Dnes nejčtenější

.